Araçların kullanılan aksamının bir ömrü olduğu gibi boyasının da bir ömrü vardır. Güneş, toz, kir ve yanlış yıkama teknikleri araç boyasının ömrünü kısaltır. Yoğun hava kirliliği olan bölgelerde yaşanan asit yağmurları araçların boyalarına zarar verir.

Ayrıca kuş dışkıları da araç boyası için ciddi tehdit oluşturur. Kuş dışkısındaki asit çok kısa sürede boyanın matlaşmasına sebep olur ve boyada alacalı bir görünüm ortaya çıkar. Öncü Haber ekibi, aracların değer kaybına uğramaması için “ Araç boya bakımı nasıl yapılır?” sorusunu uzmanlarına sordu.

“Kuş pisliği boyaya  zarar veren etkenlerdendir”

Araçların kapalı garaj içerisinde korunması gerektiğini belirten Hasan Usta şunları söyledi: “Nasıl kendinizin bakımınızı yapıyorsanız araçlarında bakımı var. Boyayı korumak için öncelikle dış etkenlerden koruyabilmek için kapalı garaj olması lazım. Eğer arabanın bakımı yazlık kışlık olarak pasta cila seramik koruma yapılmalı.  Vatandaşlarımızın bilinçsizce araba yıkaması,  kuş pisliği boyaya  zarar veren etkenlerdendir. Vatandaşa aracına su sıkıyor ama  silmiyor. Ucuz köpükler araçların boyasına zarar vermektedir.”

“Araçları yıkatırken fırça kullanımı yapılmaması gerekir”

Araçların yıkandıktan sonra mutlaka kurulanması gerektiğini vurgulayan Mehmet Usta şöyle konuştuÇ “Araçları koruyabilmek için  dıştan yıkayıp sonra  kurulamak gerekir. Düzce’nin asfalt  yolları kötü olduğu için pasta cila seramik kaplama yapmak gerekir. Araçları vatandaşları kendileri yıkadıkları için kurulamama yapılmadığından araçta lekeler meydana gelir. Bu lekeler aracın  boyasına zarar vermektedir. Araçları yıkatırken fırça kullanımı yapılmaması gerekir. Bir diğer sorun ise köpüklü yıkamalarda oksit oranın fazla olması aracın boyasına zarar vermektedir.”

“1 TL  verilen köpükler aracın boyasına zarar vermektedir”

Nemden dolayı çürüyen bölgelerin onarılması gerektiğini söyleyen Boya- Kaporta Ustası  Muhamber Biltekin şunları belirtti: “Araçları korumak için kapalı garaj olması daha iyi olur. Eğer kapalı garaj yoksa aracın yıllık boya koruma pasta cila seramik kaplama yaptırması gerekir. Onun haricinde petrollerde 1 TL  verilen köpükler aracın boyasına zarar vermektedir. Onun için vatandaşın hiçbir şekilde kullanmaması gerekir. Bölgemizdeki nemden dolayı araçlarda  çürümeler başlar. Bu yerleri onarmaları aracın çürümesini önlenmiş olur.