Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden sonra Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de ilk dölü haziranın ilk yarısında ortaya çıkan Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili üreticileri uyardı. Mücadele sürecine girildiğini açıklayan müdürlük, fındık başta olmak üzere ağaçların sık sık kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.

“628 farklı bitki türünde zarar meydana getiriyor”
Düzce’de 1997 yılından itibaren görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının birinci döl zararını haziran ayında verdiği vurgulanan bilgilendirme şöyle devam etti: “Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden olabiliyor. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğü ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, fındık bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zararı tespit edildi.” 

“İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli”
Şu günlerde Düzce’ye bağlı bir çok köydeki fındık ağaçlarında rastlanan Amerikan Beyaz Kelebeği’nin en büyük zararı henüz kurtçuk halinde olduğu dönemde verdiği kaydedilen açıklamada, “Yılda Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele kapsamında gerek feromon ve ışık tuzakları gerekse gözle yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanını geldi. Bu kapsamda İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçlar zararlının yoğun olarak görüldüğü muhtarlıklara dağıtıldı. Çiftçilerimiz kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha etmeli. Popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalı. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmalı. İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli, yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalı.”

.