Tüm uyarı ve alınan önlemlere rağmen Ramazan Bayramı'nın ilk 6 gününde 65 kişinin hayatını kaybetti, 536 kişi de yaralandı. Bunun üzerine hafta sonu başlayan dönüş yoğunluğu nedeniyle uyarılar peş peşe geldi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Sadece bayramın ilk 6 günündeki trafik kazalarında 65 kişinin hayatını kaybetmesi geçmiş yıllara göre düşse de normal zamanda meydana gelen kaza ortalamasının üzerinde olması üzücü. Normal zamanda trafik kazalarında günlük hayatını kaybedenlerin saylısı 6-7 iken bayram tatillerinde bu sayı 11-12 ye kadar yükselmesi çok acı. Çünkü uyarılardan ve yaşanan olaylardan ders almamakta ısrar ediyoruz. Bayram tatilinin sonuna yaklaşırken bilançonun daha da artmaması için sürücülerimiz tatilin son günlerine denk gelen hafta sonunda evlerine dönerken çok dikkatli olmalı.' dedi.

'Tatilin son günü trafik kazası yaşanma riski artıyor'

Ramazan Bayramı tatilinin eve dönüşünde trafik kazası riskine karşı sürücüleri uyaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Geçmiş yıllarda yaşanan trafik kazalarından ders almalı bayram tatillerinin son günlerinde normal zamanın üzerinde kaza meydana geliyor. Bu bayram geçmiş yıllara göre kaza ortalaması düşük. Şuana kadarki ortalama 10-11 seviyesinde. Bu ortalama sevindirici, ancak yeterli değil. Bayramın son günlerinde bu sayının artmasından endişe edilmektedir. Üzücü bir son olmaması için trafikte kurallara harfiyen uymalı ve aşırı hız yapılmamalı. Evlerine dönecek sürücülerimiz son günü beklememeli. Tatilin son günü şehirlerarası yollarda araç sayısı ve trafik normal zamana göre 10 kat arttığı için kaza riski yükseliyor. Bayram sevincimizin yarıda kalmaması ve trafik kazası bilançosunun artmaması için dönüş yolunda kurallara uymak bizim yararımıza olacaktır. Cep telefonunu seyir halinde hayatımızdan çıkarmalı, uykusuz ve yorgun direksiyona çıkmamalı ve sık sık mola verilmeli. Sürücülerimiz direksiyona sinirle değil sevgiyle sarılmalı.' şeklinde konuştu.


'Tedbirler her zaman devam etmeli'

Bayram tatilinde trafikte alınan tedbirlerin yurt genelinde istikrarlı olarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, 'Dini bayramlar hafta sonları ile birleştirilerek uzatıldığında trafik kazaları ile buna bağlı olarak ölü ve yaralı sayısında artış yaşanıyor. Bayramlarda trafikteki araç sayısının 10 kat artması kazalara davetiye çıkarıyor. Böyle günlerde yaşanan trafik kazaları artık kader olmaktan çıkarılmalı. Trafikteki kaza riskini sıfıra indirmek için, bayram trafiğinde alınan tedbirler normal zamanda da istikrarlı bir şekilde devam ettirilmeli. En önemlisi sürücülerimiz trafikte sorun çıkarmadan görevlilere yardım etmeli ve kurallara harfiyen severek uymalılar. Uzun yola çıkan vatandaşlarımız dinlenmeyi ve mola vermeyi kesinlikle ihmal etmemeli. Araç içinde ehliyet sahibi iki kişi dönüşümlü olarak direksiyon başına geçmeli.' diye konuştu.
HABER: C.ÜSTÜNER