Kış lastiği takma uygulaması, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için yarın (1 Ararlık 2016) başlıyor. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 2012'de yürürlüğe giren 'Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik'e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine yarından itibaren izin verilmeyecek. Birçok işletmenin yanı sıra vatandaşlar da araçlarını lastikçilere götürerek kış lastiği taktırıyor.

Düzce’de Yeni Sanayi Sitesinde bulunan lastik satışı ve değişimi yapan işletmelerde yoğunluk yaşanıyor.Lastik bakım ve değişim işletmecisi Cemal Aksan yaptığı açıklamada, yarın başlayacak olan kış lastiği uygulaması nedeniyle yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Düzce ‘deki kış lastiği kullanımına ilişkin vatandaşlarda bilincin oturmaya başladığını ifade eden Cemal Aksan bir önceki yıllara nazaran kış lastiği kullanımının ilerlemiş vaziyette olduğunu söyledi.
Aksan kış ve yaz lastiği arasındaki farkı anlattı.“En önemli özelliği kauçukları arasındaki farktır. Bu da, yaz lastiği 7 derecenin altına düştüğü zamanlar yumuşaklığını kaybederek yola tutunmasını azaltır. Kış lastiğinin kauçuk yapısı 7 derecenin altına düştüğü zaman bile yumuşaklığını korur ve yola yapışkanlığını kaybetmez. Kış lastiğinde vakum kanalları bulunur ve buzlu havalarda yola tutunmasını sağlar. Kış lastiğinin diş yapıları da serttir”

Aksan, kış aylarında güvenli sürüş ve aracın kalitesini artıracak önerilerde bulundu.Aksan,“Lastiğin dışında fren sistemlerini de kontrol ettirmeliler. Araçların ön takımları ve motor soğutma sıvısı dediğimiz antifriz değişiminin yapılması gerekiyor. Bunlar yapılmazsa çok yüksek miktarlı masraflar meydana getirebilir” dedi.

Lastik maliyetleri hakkında bilgi veren Aksan son olarak13 jant olarak bilinenve en fazla bulunan modelde fiyat 120 ile 500 lira arasında değiştiğini söyledi.
Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan'da sona erecek.