Şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti ile servis ve turizm taşımacılığı hizmetinin erişilebilir hale getirilmesine ilişkin usul ve esaslarını içeren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik servis taşımacılığından, şehirlerarası ve şehir içi tüm yolculuklardaki engellilerle ilgili konuları kapsıyor.

BANKOLAR ERİŞİLEBİLİR OLACAK
Taşıma hizmeti sağlayıcılarının yazıhanelerinde bankoların erişilebilir olacak, taşıma hizmeti sağlayıcılar yazıhanelerde görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti sağlayacak. Eğer bu şartlar taşınmıyorsa, taşıma hizmeti sağlayıcısı, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan bireyin bilet rezervasyonu yapılırken veya bilet satın alınırken belirttiği erişilebilir taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla yükümlüdür. Engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların transfer aparatı talep etmesi halinde, transfer aparatı talebi kısa mesaj ile gönderilen bilgi mesajında ve bilette yer alacak.
Transfer aparatı yolculuk süresince araçta bulunacak ve bu şartlar sağlanırken engelli yolcudan ek bir ücret talep edilmeyecek.
Şehirlerarası taşıma hizmeti sağlayıcıları, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcunun transfer aparatı talebini ilettiğinde araçta yer olmadığı bilgisi vermesi durumunda, engelli yolcunun talep etmesi halinde araçta yer olmadığını belgelendirmek zorunda kalacak. Bunun yanında araçlardaki transfer aparatıyla tekerlekli sandalyenin erişebileceği en yakın koltuk rezerve edilecek. Rezervasyon bilgisinin yolcuya bildirilmesi ise zorunlu olacak. Ayrıca şehirlerarası taşıma hizmeti sağlayıcıları engellilerle iletişim konusunda ve transfer aparatının kullanılmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel görevlendirilecek.

MOLA YERLERİNDE DÜZENLEME​
Yönetmeliğe göre, yollarda bulunan mola noktalarında bina girişi ve tuvaletler başta olmak üzere, Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun düzenlemeler yapılacak. En az bir tane olmak üzere yoğunluğun fazla olduğu mola noktalarında talebe göre ihtiyaç duyulan sayıda transfer aparatı temin edilecek ve görme engelliler için sesli anons ve yönlendirme sistemi bulundurulacak. En az bir tane olmak üzere yoğunluğun fazla olduğu terminallerde talebe göre transfer aparatı temin edilecek. İl merkezlerinde bulunan terminallerin danışma bankosunda işitme engelliler için indüksiyon döngü cihazı sağlanacak.

HAVAYOLUNDA DA ÜCRET YOK
Havayoluyla şehirler arası taşıma hizmetinde servis hizmeti verilen araç, erişilebilirlik özelliklerini taşımıyorsa; servis hizmeti sağlayıcıları, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcunun tercihine göre transfer aparatı temin edecek veya ek bir ücret talep etmeden erişilebilir hale getirilmiş olan araçla hizmet alınmasını sağlayacak Transfer aparatının yolculuk süresince araçta bulunması gerekecek. Servis taşıyıcıları engellilerle iletişim konusunda ve kullanılıyorsa transfer aparatının uygulanmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel çalıştıracak.

UYGULAMAYANA CEZA VAR
Yönetmelik kapsamında engelli bireylerin erişilebilirlikleri herhangi bir ücret talep edilmeksizin sağlanır. Uygulamayı yapmayan firmalara idari para cezası kesilecek. Yönetmeliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yürütecek.