Maliye Bakanlığının Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi konusunda yeni bir çalışma yaptığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Yeni sisteme uyum sağlanabilmesi için hurda teşvikinin getirilmesi gerekir. Hurda teşviki bütçeye zarar yerine fayda getirir. Bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 35-35'i otomotiv ve buna bağlı yan sanayiden gelmektedir.' dedi.

HER YIL 150 BİN ARAÇ DAHA FAZLA SATILIR

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Palandöken, 'Yeni sistem, Avrupa Birliği'nin 'kirleten öder' prensibine göre hazırlanıyor. Bu nedenle eskiyen araçlar daha fazla karbondioksit emisyonu saldıklarından eski araçların vergisi artacak yeni araçların vergisi azalacaktır. Trafikten 2011 yılında 198 bin 801, 2012 yılında 125 bin 407 adet kaydı silinen araç varken, 2013 yılı Ocak-Ağustos arasında 164 bin 718 aracın kaydı silinmiş. Bu nedenle, eskiyen araçlarını çevreyi daha az kirleten araçlarda değiştirmek isteyenler için hurda teşviki getirilmelidir. Yani her sene fazladan ortalama 150 bin araç yenilenecektir. Bu da ekonomiye katma değer katacak, işsizliğin azalmasına olumlu etkisi olacaktır' şeklinde konuştu.

MEVCUTLARIN VERGİSİNDE ARTIŞ OLMAMALI

Yeni sistemin kademeli olarak hayata geçirilmesi gerektiğinin altını da çizen Palandöken, 'Bugün çok düşük tutarlarda motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödeyen araç sahiplerinin vergisi bir anda artabilir. Türkiye'de MTV, araçların "silindir hacmi" ve "yaş" esasına göre alınıyor. Bu nedenle, yeni sisteme kademeli olarak geçilmeli ve eski model araç sahipleri mali olarak zor durumda bırakılmamalı' dedi.

Haber: C. ÜSTÜNER