Yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının ildeki projeleri hakkında bilgi almak ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak amacıyla 2013 Yılı II. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Muammer Aksoy başkanlığında Valilik Toplantı Salonu!nda gerçekleştirildi.

Kaymakamlar, belediye başkanları, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürlerinin katıldığı toplantıda Vali Yardımcısı Muammer Aksoy, 2013 yılı II. dönem itibariyle toplam 269 proje uygulandığını ve bu projelerin toplam tutarının 3 milyar 371 milyon 791 bin 122 TL olduğunu bildirdi. Aksoy, nakdi gerçekleşme oranın da yüzde 34 olduğunu belirtti.

İLK İŞİMİZ BU RAKAMLARI ARTTIRMAK

Birebir işlerin koordinasyon konusu olmadığını belirten Aksoy, konuları bulandıracak sorulardan kaçılıması uyarısında bulundu. Rakamları değerlendiren Aksoy, "İşin toplam hacmi çok büyük, ancak yıl içinde yapılan harcamalar o kadar da yüksek değil. Bir de işin başka bir yönü daha var. O daha da kötü. Harcayabildiğimiz para daha da sınırlı. İlk işimiz bu rakamları arttırabilmektir. Ödenekleri fazlaca temin etmek ve süresinde yapmak bizim işimizdir." dedi.

BOLU DAĞI AYDINLANTILMASI İHALE AŞAMASINDA

Aksoy'un konuşmasının ardından bölge ve il müdürlerine söz verdi. Karayolları 4. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, karayolları kenarında yapılan izinsiz satışların yol güvenliğini tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekti. Yeşil, ayrıca Bolu Dağı aydınlatma çalışmları ile ilgili olarak ise keşif, metraj ve fizibilite çalışmlarının tamamlandığını ağustos ayı itibariyle ihale edileceğini söyledi.

DSİ 5. Bölge Müdürü Hacı Aksal ise koordinasyon gerek Akçakoca Barajı'na dikkat çekti. Aksal kaya malzemesi ocağının bulunduğu alanla ilgili bürokratik engelin olduğundan bahsetti.

 



Aksal, "Akçakoca Barajı inşaatına başlandı. 2016 yılı sonunda bitirilecek. Bu barajımızda kaya malzeme ocağında bir sıkıntı yaşanıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün uzun vadeli çalışmasında Akçakoca'nın bir çok ilçesi tarım arazisi olarak gösterilmiş. Barajın olduğu ve kaya malzemesi olan alan tarım arazisi olarak alınmış aslında burası orman arazisi. Tarım teşkilatı ile çevre ve şehircilik arasında bir yazışma yapıldı. Çevre şehircilikten yapılan yanlışın düzeltilmesi lazım." dedi.

Vali Yardımcısı Aksoy, ilgili kurumların biraraya gelerek bu konuyu çözmesi gerektiğini bildirdi.

ARITMA TESİSLERİ HALA PROJE AŞAMASINDA!

DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Erdinç Erbil, Melen'deki son durumu paylaştı. Erbil, Melen Barajı'nda kamulaştırmaların yüzde 68 oranında tamamlandığını belirttirken, Düzce'nin önemli sorunlarından biri olan atık su tesisleri ile ilgili olarak projede yaşanan aksaklığı aktardı.

 



Erbil, "Melen'de çalışmalar devam etmektedir. Kamulaştırmalar inşaatla paralel olarak uygulanmıştır. Melen Barajı'nın şantiye faaliyetleri tamamlanmıştır. Baraja ulaşım yolları gerçekleşmiştir. 31 milyonluk kamulaştırma ödeneğinin 21 milyonu ödenmiştir. Bu da yüzde 68 oranı teşkil etmektedir. Melen havzası koruma tesislerinin proje çalışmaları da devam etmektedir. Kollektör hatları ve atık su arıtma tesisleri de hala proje aşamasındadır. 17 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirilen protokol çerçevesinde bu projeler karşılıklı olarak tanzim edilecekti. Bu aşamada protokolün içerisinde revizyon olması gerekli görüldü ancak 7 ay içinde gerçekleşemedi. Kısa zamanda DSİ ve İSKİ biraya getirecek bir üst düzey bir toplantı gerçekleşecektir. Dilerimki bu toplantı sonucunda proje kriterlerindeki bir takım farklı görüşlerin ortak noktası bulunarak tamamlanacağını düşünüyorum." dedi.

Söz alan Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin ise Kurugöl Tabiat Parkı'nın işletme ihalesi yarın yapılacağını bildirdi. Şahin, Efteni Gölü'nün iskelesinin eski ve yıpranmış olduğunu yenilenmesi için de özel idareden aktarılan ödenekle çalışma başlatılacağını bildirdi.

 

Haber: S. KAŞKIR