Doğal çevrenin öneminin vurgulandığı Çevre haftasının içinde bulunduğumuz bugünlerde Haftaya Bakış programına Düzce Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Zeyneti Bayrı Ünal katıldı.
Düzce’de Kent Kültürü Oturmuş Değil
Düzce’deki çevre bilincini değerlendiren Ünal, Düzce’nin hızla gelişmesine rağmen kent kültürün oturmadığını yapılanmaların da uzun vadede çözüm üretilmesine bakılmadan gerçekleştiğini söyledi.
Ünal, “Düzce şehir anlamında büyüyor ama kent olarak büyüyor mu ona bakmak lazım. Kent içinde bir kültürü barındırır. Kent kültüründe şehri sevmek önemlidir. İnsanlar sevdiği yerleri kirletmek istemez. Düzce büyüyen bir şehir ancak kent kültürü maalesef oturmuş değil. Tüm dünyada olduğu gibi Düzce’de de yaygın anlayış çevre değerlerin bir nevi yok sayılması. Önce iş, aş sonra doğa ve yaşamın sürekliliğine bakılıyor. Düzce’ye Yeni alanlar yapılıyor. Yapılaşma ve şehirleşme var. Ancak kentin sorunlarına yönelik uzun vadede çözüm üretilmediğini görüyoruz. Mesela, fidanlık alanı düzce için çok önemliydi. Önce oraya düzce lisesi inşa edildi, hastane inşaatı devam ediyor. Tüm buların 99 yılında moralimiz düzelsin diye yapıldığını düşünürsek affedilebilir. Ancak bir yatırım doğru olup olmadığı ancak 20-30 yıl içinde anlaşılabilir.”dedi.
Tesisi Kurmak Sorunu Çözmüyor
Katı atık sorunun üzerinde hassasiyetle durulması gereken konulardan biri olduğunu söyleyen Ünal, sorunun yalnızca Düzce belediyesi tarafından kurulacak tesisle bitmediğini ifade ederek insanlarında bu konuda duyarlı davranması gerektiğini belirtti.
Ünal, “Düzce Belediyesi tarafından katı atık sorunu için proje çalışması var. Umarım Düzce’nin katı atık problemi bu proje ile çözülebilir. Ancak yer bulmak ya da tesisi kurmak sorunu çözmüyor. Sorun benim evimdeki çöpümü nasıl toplandığımdan, atık pilleri, organik atıkları diğer atıkları karıştırmamamdan geçiyor. Ev ve iş yerlerinde insanların bu konuda duyarlı olması gerekiyor.”dedi.
Bugünlerde önemli gündem konularından biri olan “prefabriklerin kaldırılması” ile ilgili Ünal, Sorunun prefabriklerin kaldırılmasında değil, insanların barınma sorununun çözülememesinde olduğunu söyledi.
Bu zulümdür
Ünal, “Oradaki sorun prefabrik sorunu değil, barınma sorunudur. Yoksulluk, açlık ve barınma probleminin bulunduğu 3 çaresizlikten sorun diye bahsediyoruz. Öncelikle bu çaresizlikler çözümlenmelidir. “Neden insanlar 12 yıl bu şekilde barınma ihtiyacı duyarlar?” Bu sorunun cevabını bulmak gerekiyor. İnsanları kamu hizmetinden mahrum kılamazsınız. Bu zulümdür. Bu temel insanlık sorunudur. 12 yıldır insanların o prefabriklerde hala yaşıyor olması bizim bu sorunu sosyal devlet anlayışı ile çözemediğimizin bir göstergesidir.” diye konuştu.
Hepsi Biran Önce Yapılsın İstiyorum
Bir dönem DSP eski İl başkanlığı yapan Ünal, Düzce’nin bir türlü tamamlanamayan yatırımlarına da değindi.
Ünal, “Yarım kalan yatırımların başlaması lazım. Fidanlıktaki hastanenin neden bitirilmiyor. Belediye başkanımız Dal-çık’ın ramazanda bitirileceğini söyledi. Ramazana 2 ay var, belediye başkanımızın bu sözlerin somut bir şeye dayanarak söylediğini inanıyorum. Bağlantı yolu gibi bitilmesi gereken pek çok çalışma var. Vekillerimiz Ankara’dan geldiğinde müjdeleri veriyorlar. Düzce’ye yapılması gereken çok çalışma var ve ben hepsi biran önce yapılsın çok istiyorum.”  Dedi.
Ünal, Düzce halkının iktidardan yana tavrı karşısında siyaset yapmanın zor olduğunu söyledi.
Muhalefet ağız dalaşından ibaret değil

Ünal, “Düzce’de muhalefet yok deniyor. Doğru. Çünkü düzce halkı iktidardan yana tavrını koymuş durumda.  Türkiye’nin yönetimi ve muhalefetin gerçek sesi siyasi partilerdeki ağız dalaşından ibaret değil. Eğer muhalefetten böyle bir şeye bekleniyorsa bu da çok acı bir olay.”şeklinde konuştu.

Haber; S. KAŞKIR