Türban ile ilgili gelişmelerin gölgesinde görüşmeleri tamamlanan tartışmalı Vakıflar Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun ile Yabancıların Türkiye’de yeni vakıf kurması mümkün olabilecek. Ancak yabancıların yeni vakıf kurması karşılıklılık esasına bağlı olacak. Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların taşınmaz mal edinmeleri hakkında Tapu kanunu hükümleri uygulanacak.

Vakıflar izin almadan mal edinebilecek ve malları üzerinde har türlü tasarrufta bulunabilecek. Vakıfların temel amaçlarının yerine getirilmesine imkan kalmaması durumunda, vakfedenin amacına aykırı olmamak koşulu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü veya Vakıflar Meclisi tarafından gerekli değişiklik yapılabilecek.

Vakıflar, Vakıf senedinde yer almak kaydıyla amaç ve faaliyetleri doğrultusunda uluslar arası faaliyetlerde bulunabilecekler.  Yurt dışında temsilcilik veya üst kuruluş kurabilecek ve yurt dışında kurulan kuruluşlara üye olabilecek.

Vakıflar Yart İçi ve Yurt dışındaki kişi , kurum ve kuruluşlardın ayni ve nakdi bağış alabilecek ve bu kuruluşlara bağış yapabilecek.

Vakıflar kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için şirket kurabilecek veya kurulmuş şirkete ortak olabilecek. Ancak elde edilen gelirler vakfın amacından başka bir amaca tahsis edilemeyecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en üst seviyedeki karar organı olarak Vakıflar Meclisi kurulacak.