26 Eylül 2017 tarihinde açılış toplantısı yapılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürütücülüğünde tüm Türkiye’de uygulamak üzere yola çıktı. Bu kapsamda Düzce’de valilik binası ve kaymakamlıklar başta olmak üzere kademeli olarak uygulanmaya başlayan projenin tüm kurumlara yayılması için düğmeye basıldı. Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın koordinesinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Sıfır Atık Projesi uygulanmaya başladı.
Düzce Valiliği’nde yapılan açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında “Sıfır Atık Yönetim Sistemi”nin kurulması ve hayata geçirilebilmesi amacıyla başta Düzce Valiliği Hizmet Binası’nda bulunan kamu kurumları olmak üzere, kaymakamlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 2018 yılında atıklar ayrıştırılmaya başlandığı anımsatıldı. Hizmet bürolarında bulunan kişisel amaçlı kullanılan çöp kovalarının kaldırılıp yerine ayrıştırılabilir atıkların, koridorlara yerleştirilen sıfır atık kutularına atıldığı belirtilen açıklama şöyle devam etti:


Düzce’nin Türkiye’de örnek bir il olması amaçlanıyor
“Atıkların kaynağında ayrı ayrı sınıflandırılıp toplanması uygulaması başlamış olup, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında “Sıfır Atık Projesi” hayata geçirilmiştir. Sayın valimiz tarafından, sıfır atık uygulamasının hayata geçirilmesi ve amacına ulaşması için yapılan çalışmalar bizzat takip edilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel de, atıkların ayrı toplanması sisteminin uygulanması ve devamlılığının sağlanması hususunda gerekli özen ve hassasiyeti göstermektedir. Önümüzdeki süreçte ilimizde gerek sıfır atık projesi, gerekse plastik poşet kullanımını azaltmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle farkındalık ve uygulama çalışmaları hızlı bir şekilde devam edecektir. Bu çalışmaların toplumun her kesiminde karşılık bulmasını sağlamak üzere hedefimiz Düzce ilinin Türkiye’de bu konuda örnek bir il olmasını sağlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir çevre, marka şehirler ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması ile daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak olacaktır.”


Öte yandan Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve etkin toplama sisteminin kurulmasını kapsayan atık yönetim yaklaşımı olarak tanımlanıyor.