Türkiye’nin dört bir yanına misafir olarak gönderilen Vanlı depremzedelerden oluşan 36 kişilik grup dün Akçakoca öğretmen evine yerleştirildi. Vali Vasip şahin bugün depremzedeleri Akçakoca’da ziyaret etti. Depremi yaşayan bir il olarak depremzedeleri en iyi anlayanlardan biri olduğumuzu söyleyen Şahin, gelecek grup sayısını başbakanlığın belirlemesinden sonra belli olacağını ifade etti.

Vali Şahin, “Onların içinde bulunduğu psikolojik durumu da biliyoruz. Elimizden gelen imkanların en iyisini onlara sunmaya çalışıyoruz. Şuanda 250 kişiyi misafir edebilme kapasitemiz var. Kapasitemizi başbakanlığa gönderdik, onlarda buna göre depremzedeleri bize yönlendiriyorlar. Daha kaç kişi gelecek onu başbakanlık bize yönlendirdiğinde söyleyeceğim. Bu güne kadar 35 kişi yerleşmiş durumda. Çocuklarımızın 7 tanesi ilköğretimde 3 tanesi ortaöğretimde olmak üzere toplam 10 tane çocuğumuz var. Çocuklarımızı en yakın ilköğretim okula kendi kapasitelerini de bozmayacak şekilde yerleştireceğiz. Dün gelen ailelerimizin bir günlük aradan sonra okula başlaması da sevindirici bir durum. Zihinsel Engelli çocukların da durumu dikkate alındı ve onlarda ilgili kurumlarda eğitime yarından itibaren eğitime başlayacaklar.” Dedi.

Akçakoca Öğretmen evine yerleştirilen depremzedelerden Ertuğrul Susuz, evlerinin oturulmayacak durumda olduğunu burada ise iyi durumda olduklarını belirtti. Susuz, “ Buradaki durumumuz iç açıcı. Van’da çadırlarda yaşıyorduk. Çadırlara da sonradan ulaştık. Ulaştığımızda da çocuklarımız çoğu rahatsız olmak üzereydi. Burada herkes bize kapılarını açtı. O nedenle herkese teşekkür ediyorum. Biz şuanda 14 kişiyiz. Hala gelenler var ancak biraz çekiniyorlar.Evlerimiz oturulamayacak durumda zaten yığma evler bizim evlerimiz. İkinci depremde de daha çok etkilendik ve yıkımlar daha çok oldu. Akrabalarımızı kaybettik.” Şeklinde duygularını dile getirdi.

Bir başka depremzede Mehmet Dağlar ise, bu imkanı sağlayan vali ve kaymakama teşekkür ederek, ilk depremden buyana dışarıda yaşadıklarını dile getirdi.

Dağlar, “ Gereken neyse herkes elinden geldiğince yardım ediyor. O nedenle gerek valimize gerek kaymakamımıza teşekkür ediyoruz.Depremden beri dışarıdayız. Bundan önce kar yoktu iyiydi. Kar yağdıktan sonra biz de ismimize yazdık ve buraya geldik. Birinci depremde dışardaydık zaten evimize geldiğimizde yıkıldığını gördük. İkinci depremi de evde yakalanınca artık çocuklarımız olsun kimse eve giremez olduk. Can kaybımız olmadı ama olanlarda bizim kardeşimizdi.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN