Geçtiğimiz 21 Temmuz tarihinde muhtarlara yönelik düzenlenen “112 Acil Tanıtım Etkinliği”ne ilgi göstermeyen muhtarlar bugün toplantıya tam kadro katıldı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı’nın “Biz onlara soracağız.” diyerek kızdığı toplantının ardından muhtarlar bugün yapılan toplantıya yoğun ilgi gösterdi.



Bilgilendirme sunumu ile başlayan programa, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, İl Sağlık Müdürü Mustafa Özyörük, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın, Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Yaşar Çengel ve merkez ilçeye bağlı köy ile Düzce, Beyköy ve Boğaziçi belediyelerine bağlı muhtarlar katıldı.

“İşimizin gerektiği kurallara uyacağız”
“Halk ve devlet bizi hizmet yapmak için atadı, görevlendirdi.” diyerek geçtiğimiz Cuma günü toplantıya katılım sağlamayan muhtarlara seslenen Düzce Valisi Zülkif Dağlı şu ifadelerde bulundu:

“Halk ve devlet bizi hizmet yapmak için atadı, görevlendirdi. Onun için işimizi azami derecede hassasiyetle yapacağız ve işimizin gerektiği kurallara uyacağız. Geçen ki toplantıda baktık arkadaşlarımız belki işlerinden dolayı, belki konunun bu kadar önemli bir konu olduğunu anlayamadılar ki bu toplantıya katılmadılar. Ama dinleyince gördünüz ki gerçekten insanımızın hayatı ve güvenliğiyle alakalı en hassas konu. Bu burada kalmayacak ilçe kaymakamlarımıza gün vereceğiz muhtarlarımızı alıp gelecek her ilçeye ayrı ayrı bu sunumu onlara da tekrar edeceğiz.”  

“Biz de bir ceza mekanizması öngördük”
112 Acil Çağrı Merkezinin 723 bin kez arandığını kaydeden Dağlı en büyük sorunun asılsız çağrılar olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Baktığımızda 723 bin kez burası aranmış. Bunu 470 bini yalan yere yapılan arama yani yüzde 66. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey olmaz. Adamı alır bulurlar gereken cezayı verirler. Bizde de böyle olacak biz ceza mekanizması öngördük. Böyle bir şey yaptıklarında 250 lira para cezasıyla cezalandırılıyor. Sonrasında 500 lira ve katlamalı olarak devam ediyor. Amacımız kesinlikle ceza vermek değil ama bir vatandaşımız da bir kuruma geç ulaşamasın. Burada yapılan yanlış bir arama başkasının canına mal olabilir.”

“Bir can kurtarmak hepimizin görev”
Muhtarların en yakın çalışma arkadaşları olduklarını ifade eden Vali Zülkif Dağlı, şu ifadelerde bulundu:
“Muhtarlarımız olmasa biz en ücra köylere en uzak hanelere kadar ulaşmamız mümkün değil. Sizin vasıtanızla ulaşacağız. Siz de gittiğiniz yerde 112’nin işleyişini, görevini anlatın gittiğiniz köyünüzde. Yanlış aramaların önüne geçelim hep birlikte. Bir can kurtarmak hepimizin görev. Muhtarlar olarak hep birlikte hassas olacağız.”

“Türkiye’de yapılan ilk uygulamalardan birisi”
Son olarak İl Sağlık Müdürü Mustafa Özyörük kendi bünyelerinde bir What’s App ihbar hattı kurduklarını belirtti.
Özyörük, “Birçok projede pilot il olmuş olan Düzce inşallah 112’de de örnek bir noktaya gelsin çabası içindeyiz. Yalan çağrıların ortadan kalması için hep birlikte çalışmalıyız. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir What’s App ihbar hattı kurduk. Türkiye’de yapılan ilk uygulamalardan birisidir. Bu hattı insanlar 112 dışındaki ne tür bir sağlık müdürlüğüne ulaşması ihtiyacı varsa bu hattın çok aktif olarak tanıtılmasına ihtiyaç duyuyoruz. Vatandaş neyi bilmemizi istiyorsa, neyi bildirmek istiyorsa 112’yi meşgul etmeden 24 saat boyunca anlık cevap verebilecek bir sistem devrede. Numaramız ise, 05452208181” diye konuştu.



Etkinlik muhtarların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gezmesiyle son buldu.

Haber:Ö.YILMAZ