İl Koordinasyon Kurulu 2012 yılı III. Dönem toplantısı yapıldı. Valilik toplantı Salonunda Vali Vasip Şahin başkanlığında yapılan toplantıda 2012 yılı 2. Dönemi değerlendirilmesi 2013 yılı yatırım teklifleri görüşüldü. Toplantıda özellikle karayolları ve DSİ’nin yaptığı çalışmalar üzerinde duruldu.

246 proje uygulandı

Vali Vasip Şahin, toplantıya çağrılan kurumların 2012 yılı II. Dönemi itibariyle toplam 246 proje uyguladığını bu projelerin toplan tutarının da 5 milyar 744 milyon 371 bin 394 TL olduğunu açıkladı.
Şahin, açıklamasının ardından kurum müdürlerine söz verdi. Sırasıyla kürsüye çıkan kurum müdürleri devam eden projeleri hakkında bilgiler verirken, Şahin sorduğu sorularla kurum müdürlerini terletti.
Toplantı ilk önce karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Tutaş’ın 2012 yılı değerlendirmesi ile başladı. vali şahin Tutaş'a Yığılca yolu ile ilgili son durumu sordu.Tutaş, ödenekleri geldiği müddetçe kamulaştırmaların yapıldığı söyledi.
Tutaş, 3 km’lik kısımda çalışmaların yapıldığını geri kalan kısımda da kamulaştırmaların devam ettiğini belirtirken Hasanlar Barajı kısmında viyadüklerin yapı yerlerinde bazı sorunlar yaşandığını ve 2011 yılında kabul edilen proje ile devam kararı aldıklarını söyledi.
 Tutaş, “Yığılca kaymakamlığından bir yazı gelmişti. Standarttın iyileştirilmesine yönelik bazı kaselerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili. Bunu genel müdürlüğümüz değerlendirmeye aldı. Köprüyol gerektiren kesimler vardı. Proje bütünlüğü açısından bu kısımlarda viyadükle geçmenin mümkün olmayacağı, Hasanlar Barajının bir içme suyu havzasına bağlı olduğu belirtildi. Bu noktada devlet su işlerinden bu tür geçişlere müsaade edilmediği şeklinde yazı gelmişti. Mevcut projenin uygulanması noktasında yer yer küçük iyileştirmeler yaparak çalışmalar yapacağız.2011 yıllarında onaylanan proje ile devam etme kararı aldık.” dedi.

Vali Vasip Şahin ise mevcut yolu korumanın çok mantıklı olmadığını tüm kurum ve kuruluşların bir araya gelerek konuyu konuşması gerektiğini dile getirdi.

Tüm kurumlar fedakarlık yapmalı

Şahin, “Bu yol projesi başbakanın talimatı ile başladı. Bugünkü ihtiyaçlara cevap verecek standartlarda yapılması talimatı verdi. Dolayısıyla bu talimat DSİ’de kapsıyor. DSİ bu noktada içme suyu barajına en az yük getirecek şekilde bu işe geçit vermeli. Mevcut kaseleri koruyacaksak, yapılan masraf tam yerini bulmamıştır. O yolun mevcut şeklini koruyacak şekilde olması çok mantıklı değil. Gerekirse arazide oturup konuşalım. Tüm kurumların fedakarlık yapması gerekiyor. ” diye konuştu.

Vali Vasip Şahin kamulaştırma konusunda belediye başkanı ve kaymakamlığın her türlü yardımda bulunabileceği ifade etti. Vali Şahin'in çevre yolu, Bolu dağı ışıklandırma ve asfaltlaması hakkında da bilgi istemesi üzerine Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Tutaş, “ Bolu Dağı'nda harita alım sürecine ilişkin ihale aşaması tamamlandı. Önümüzdeki hafta sözleşme imzalanacak. Düzce çevre yolunda üç köprüden Kazukoğlu’na kadar olan kısmı yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Kalan kısımlarda 2013 yılına kadar tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Görüntü kirliliğine son verilmeli

 Toplantıda ayrıca Bolu Dağı'nda bulunan tabelaların görüntü kirliliği yarattığı da konuşuldu. Belediye sınırları içerisinde bulunan tabelaları belediyenin denetlediği belirtilirken Vali Vasip Şahin kimin görev alanındaysa bir an önce görüntü kirliliğinin son verilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin'den "Hızlanın" talimatı

DSİ 5. Bölge Müdürü Hacı Haksal da Asar Deresi, Küçük Melen, Aksu Deresi , Büyük Melen Çayı Ve Uğur Suyunun ıslahı TEFER projesi kapsında ıslahların yapıldığını ifade etti.
Dereler üzerine yapılacak köprülerin proje hazırlıkları hakkında da bilgiler veren Haksal, “Köprülerin zemin etütleri hazırlandı. Proje çalışmaları yapılıyor. Görsellik ve şehir düzenine uyumlu projeler hazırlanacak. Henüz netleşmedi.” şeklinde konuştu.
Şahin, ayrıca DSİ’nin ciddi yatırımları olduğu ancak hızlandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Erdinç Erbil 2012 değerlendirmesinde, Melen Projesi hakkında bilgi verdi. Erdil henüz bir değişiklik olmadığını ihale sürecinin devam ettiğini belirtti.

Haber; S. KAŞKIR