Birleşmiş Milletlerin 16 Aralık 1977 tarihinde her yılın 8 Mart gününü “Kadın Hakları İçin Birleşmiş Milletler Günü” olarak kabul etmesi ile başlayıp süren çabaların sonucu olarak her yıl 8 Mart günü Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde “Uluslararası Kadın Günü” olarak kutlanmaya başlanıldı.

Bu özel gün dolayısıyla Düzce Valisi Zülkif Dağlı ile eşi Nurgül Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ile eşi Nursel Ay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım Kalıcı Konutlar’da bulunan Hilmi Çilingir Huzurevi’nde düzenlenen kahvaltı organizasyonunda şehit eşleri, engelli kadınlar, engelli vatandaşlara hizmet veren öğretmenler, koruyucu aile anneleri, STK temsilcisi kadınlar, huzurevi hizmeti alan yaşlı kadınlar ve huzurevinde çalışan kadın personel ile Düzce İlindeki kadın yöneticileri ile bir araya geldi.

Nurgül Dağlı ve Nursel Ay, kahvaltıya katılan kadınlar ile tek tek ilgilenerek onlara karanfil dağıttı.



Çözüm: Kız çocuklarının okutulması!
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada önemli bir konuya dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Her ne kadar bu tür günler senede bir gün hatırlanıyor olsa da sonuçta kadınlarımızla iç içeyiz. Dünyanın yarıdan fazlası da kadın onun için hep birlikte güzel bir şekilde yaşamak zorundayız. Özellikle son zamanlarda kadınlara yönelik şiddet son zamanlarda daha fazla yer almaya başladı. Bunlarla ilgili de mutlaka duyarlılığımızı artırmak ve dünya insanları olarak kendimize çeki düzen verip aynaya bakıp bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Çünkü insanlık iyi yere gitmiyor. Bunun çözümü de kız çocuklarının okutulması. Tabi okumak deyince öğretimin yanında eğitimi de artırmamız gerekiyor. Eğitim daha geniş bir kavram ve bunu artırmamız gerekiyor.”

“Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımızın pek çoğu kadın”
“Cumhurbaşkanımızın başlattığı “okuryazarlık seferberliği kapsamında ilimizde 10 bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımızın olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili de seferberlik başlattık. Belediyemizle çok güzel çalışıyoruz. Basın mensuplarımız da bize son derece destek oluyorlar. Bu son derece önemli. Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza baktığımızda yine bunların pek çoğunun kadın olduğunu görüyoruz. Biz eğitimlerimizi çok hızlı bir şekilde yapıyoruz. Buna dikkat çekmek istedim.”

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ise tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Konuşmaların ardından tüm protokol ve kadınlar günün anlam ve önemine ilişkin hazırlanan pastayı kesti.



Başkan Ay’dan engelli bir kadına belediyede iş imkanı
Organizasyonun sonunda, daha önce Düzce Belediyesi’nde İŞKUR vasıtasıyla Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışmış engelli Nazlı Emiroğlu’na belediyede yeniden çalışması için iş sözü verdi.



Emiroğlu ise, 9 ay boyunca hakkını vererek çalıştığını ve bundan sonra elinden geleni yapacağını söyleyerek aldığı bu haberle çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Haber: Ö. YILMAZ