18 Eylül’de başlayacak olan eğitim-öğretim yılı öncesi öğrencilerin güvenli bir şekilde eğitim görmeleri için İç İşleri Bakanlığı’nın talimatı ile Düzce Belediye Kültür Merkezi’nde bir toplantı düzenlendi. Okul müdürleri, okul aile birliği başkanları ve muhtarların bir araya geldiği toplantıya Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yılmaz Özdemir katıldı.



Kamerası olmayan okul kalmayacak
Mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Düzce Valisi Zülkif Dağlı, okul çağındaki çocukların eğitimlerini güvenli bir şekilde görmeleri için gerekli çalışmaları üst düzeyde sürdürdüklerini belirtti.
Okulların güvenlik tedbirlerindeki son durumuyla ilgili konuşan Dağlı,“Okullarımızın bazılarında kamera var bazılarında yok. Tüm okullarımızın kameralarını en kısa zamanda toparlayacağız. Yaklaşık 1 buçuk 2 ay gibi bir sürede biz bunları valilik olarak tamamlayacağız. Kamerası olmayan okul kalmayacak.”dedi.

Defosu olanlar çalışamayacak, En ağır cezayı uygularım
Kantinde ve okul içerisinde çalışanlar ile okul dışında umuma açık yerlerin işletmecilerini sert bir dille uyaran Vali Dağlı şöyle devam etti:

“Kameralar takıldığında okul çevresinde dolaşanlara 250 TL’den başlayan cezalar verebiliyoruz. Okulun etrafında çocuklarımızı bekleyen tehditlere karşı emniyet ve jandarma hazır ve nazır bekliyor. Okulun etrafında umuma açık yerlere çocukların alındığını gördüğümüz zaman 6 ay ile 1 yıl olmak üzere en ağır kapatmayı, en ağır cezayı uygulayacağım. Bunu buradan söylüyorum. Ayrıca çocuklarımıza tek tek sigara satanlarla mücadelemiz devam edecek. Kantinlerimizde, okullarımızda çalışanlarımızın soruşturmalarını en ince şekilde yapacağız. Ne yiyip içtiğine, kiminle gezdiğine kadar araştıracağız. Defosu olanların çalışmalarına izin vermeyeceğiz.”

Okullara güvenlik görevlisi gelecek
İçişleri Bakanlığı ile yapılan toplantıda okullara güvenlik görevlisi koyulmasına ilişkin bir talep geldiğini belirten Dağlı şu bilgilendirmede bulundu:

“Dün İç İşleri Bakanımızla video konferansla yapılan toplantıda okullara güvenlik görevlisinin sigorta ve vergilerinin istihdam seferberliği kapsamında devlet tarafından ödenebilmesi ile alakalıkonu gündeme geldi. Eğer bu böyle ödenebilirse okul aile birliğimizin sırtındaki yük de biraz azalmış olacak.”

Yüz kızartıcı suçu olana kesinlikle servis işi vermiyoruz
Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve servis şoförlüğü yapılabilmesi için gerekli şartların zorunlu hale getirilmesine ilişkin önemli uyarılarda bulunan Dağlı şöyle konuştu:

“Biz genelde başımıza bir iş geldiğinde konuşmaya başlarız ama bu kez baştan tedbir alacağız. Geçen yıl okul servis şoförlerinin Genel Bilgi Taramalarına (GBT) baktırmıştık. Bu sefer yalnızca GBT değil hangi suçları işledi.Alkollüyken araç kullanırken ehliyetine el konulduysa biz onu şoför olarak barındırmayacağız. Alkol, uyuşturucu veya ağır trafik suçu işlediyse, yüz kızartıcı bir eylemi varsa ihaleyi almış olsa bile biz ona kesinlikle bu işi vermiyoruz. Bunu böyle bilsinler.”

Kurala uymayana acınmayacak; amaç çocukların güvenliği
Servis şoförlerinin öğrencilere örnek olacak davranışlarda bulunması gerektiğini de kaydeden Dağlı, “Kurallara uymayan servis şoförlerine acınmayacak” ifadesinde bulundu.

Onun haricinde servis şoförlerimizin öğrencilere iyi rehberlik yapmasını istiyoruz. Servisin içerisinde sigara içilmeyecek. Çocuklara hostesler kusursuz şekilde kullanılacak. Ayrıca servis içerisinde kamera sistemi olacak, istediğimiz zaman açıp göreceğiz. Ayrıca çocuklar kemerini kesinlikle takacak, servis şoförü de baştan kemerini takmış olacak. Ayrıca benim imzamla iki ay önce yayınlanan yazıya göre tüm resmi araç şoförleri araç içerisinde olanlar dahil emniyet kemerlerini takacak. Servis şoförlerimiz trafik kurallarına uyacak. Kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek ve acınmayacak. Bunu kesinlikle böyle bilsinler. Amacımız çocuklarımızın güvenli bir ortamda eğitimlerini görmesidir.”

“Muhtarlara önemli görevle düşüyor”
Toplantıda konuşan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş özellikle uyuşturucu madde konusunda muhtarlara önemli görevler düştüğünü vurgulayarak şöyle konuştu:

“Mücadele için yola çıktığınızda yapabilecekleriniz sınırlı. Eğer bağımlılık oluşmadan tedbir alabiliyorsanız o tedbir çok kıymetli. Muhtarlarımız caddelerini, mahallelerini insanları birebir tanıyorlar ve bu riski en erken haber alabilecekler. Bu yüzden muhtarlarımız önemli işler yapabilir. Sivil toplum kuruluşlarımızın da ciddi görevleri var. Bu konuda sayıları da artabilir. Tehlikenin büyük olduğunun farkındayız yarın bizi ele geçireceğini biliyoruz. Kurumlarımız şüphesiz elinden geleni yapıyor.”

İl Halk Sağlığı Kurumu, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Güvenli Okul, Güvenli Eğitim Projesi” kapsamında sunumlarını yaptı. Kurumlar özellikle uyuşturucu madde kullanımına ilişkin üzerlerine düşen görevleri teker teker sıralayarak bugüne kadar yapılan uygulamalar hakkında toplantıya katılan okul müdürleri, okul aile birliği başkanları ve muhtarları bilgilendirdi.



Haber: Ö. YILMAZ