Düzce ile ilgili kritik konularda adım atmakta geç kalan sivil toplum kuruluşları, konu hava kirliliği gibi hayati bir sorun olunca da hızlanamadı! Düzce'nin geleceği ile ilgili hususlarda karar mekanizmalarını harekete geçirmesi gereken sivil örgütler, kamuoyunu uzun süre meşgul eden önemli bir sorun olan hava kirliliğine şu günlerde çözüm arıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilde yaptığı hava kalitesi ölçümü sonuçlarının ardından Düzce’nin havasının “Sağlıksız” olarak diğer 3 ille birlikte başı çekmesi sonrası harekete geçildi. Bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelerek kirliliğin son bulması için istişare toplantısı yaptı. Toplantı, Düzce’yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği (DÜZDER) Başkanı Cemal Aksan'ın önderliğinde düzenlendi. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Saadet Partisi temsilcileri ile oda başkanları, sendika temsilcileri, dernek başkanları ve firma sahiplerinin katılım sağladığı görüldü. Hava kirliliğinin nedenleri ve sorumluları görüşülürken kısa ve uzun vadede neler yapabileceği konuşuldu. Katılımcılar, kirlilikte Düzce Valiliği tarafından dağıtımı yapılan kömürün etkili olduğu konusunda hemfikir olurken eleştirilerin bir bölümü de Çevre Müdürlüğü ve Düzce Belediyesi’ne yöneldi. ‘Temiz Hava Eylem Planı’, kömürle ısınan eski yapıdaki meskenlerde doğalgaza geçişin sağlanması, doğalgaz ücretlerinde düzenleme ve alternatif çözümler dile getirildi.

Sonuç bildirgesi şöyle;

Düzce’deki hava kirliliği sorunu ile ilgili bir araya gelen Sivil toplum kuruluşları ve Siyasi partiler, toplantı sonrası alınan kararları kamuoyu ile paylaştı.  “Temiz Hava Solumak Hepimizin Hakkı…” başlığı altında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Öncelikle idarecileri göreve davet ederek yaşadığımız şehri, nefes alınabilir bir hale getirmek için yapacakları ve planladıkları faaliyetleri halka anlatmaya davet ediyoruz. Bu sorunu görmezden gelmenin halkın sağlığı ile oynamak anlamına geleceği tereddütsüzdür.  Düzce’nin yaşanabilir bir şehre, nefes alınabilir bir havaya sahip olabilmesi için oluşturduğumuz komisyon aracılığıyla her türlü girişimi başlatacağımızı Düzce halkına duyuruyoruz. Buradaki önemli husus Düzce Halkının soruna sahip çıkmasıdır. İktidarı, muhalefeti, her türlü farklı siyasi görüşe sahip olanı ile birlikte hepimiz aynı havayı soluyoruz. Sorun hepimizin sorunu ise çözüm için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu doğrultuda tüm Düzce’yi omuz omuza bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Bu noktada sorun hepimizin sorunu ise de idarecilerin kanundan kaynaklanan yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır. “

Haber:Y.SEVER