Vali Yardımcısı Haşan Ruhi Yaylacı başkanlığında İl Müftülüğü Şube Müdürü Rahmi Karatop, Belediye Başkanlığı Veterineri Ersin Ar. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Çevre Sağlığı Teknisyeni Erdoğan Mutlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Jeolojik Mühendisi Şebnem Keskin ve il kurum yetkililerinin katılımlarıyla Düzce Valiliği’nde Kurban Hizmetleri Komisyon toplantısı yapıldı.

“Kurban olarak kesimi yasaklanmıştır”
Toplantıda vatandaşların kurban kesimi sonrasında yapması gerekenler anlatılarak uymayanlara ceza kesileceği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bayram boyunca Asar Deresi, Karaca Deresi ve Kalıcı Konutlar başta olmak üzere, dere kenarlarına, sokaklara, meydanlara, parklara kurban atıklarının atılmasının yasaklanmasına, bu meyanda vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması için Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğünce çöp toplama hizmetlerinin daha kısa aralıklarla ve özenle yerine getirilmesine karar verilmiştir. İlimizde bulunan tüm kurban satış yerlerine,gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların girişi yasaklanmasına, kurban kesim yerleri mezbahane, bahçe, köy meydanı gibi yerlerde dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurban olarak kesimi yasaklanmıştır.”

“Hükme aykırı davrananlara 625 TL”
Toplantıda ayrıca toplu kurban kesiminin yapılacağı alanlar da belirlendi. Yasaklara uymayanlara ceza geleceği konusunda da uyarılarda bulunan komisyon, cezalar konusunda şu kararları aldı:

“Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanununun 20. maddesinin (i) bende gereğinde toplu kesimler için 58 bin 351 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde bin 450 TL cezai işlem aynı kanunun 24. maddesi kapsamında uygulanır.  Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 12. maddesinin ikinci fıkrasına göre hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 3 bin 150 TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 14. Maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 625 TL para cezası uygulanır.”

Haber: M. AYDIN