Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban kesimiyle ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Konuya ilişkin Düzce Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından bir basın bildirisi yayınlandı. Bildiride, kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam koşullarının hijyenik hale getirilmesinin önemli olduğu vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:
“Başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmekte olduğunu, kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartlara uyulması gerekmektedir. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemelidir.”
 
"Yediklerinize dikkat edin"

Kurban Bayramı’nda yiyecek ve içeceklerin sık sık tüketildiğinin hatırlatıldığı bildiri, şöyle devam etti:
“Ayrıca Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Özellikle bu dönemde Obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.”

"Sağlık ekipleri 24 saat görevde olacaklar"

 
Özellikle kurban kesim sırasında yaşanabilecek kazalar ve yaralanmalar için acil servislerin ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimlerinin sürekli teyakkuzda olacağının belirtildiği açıklama, şu şekilde son buldu.
“Kurban Bayram tatili için tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce'de de önlemlerin alındığını belirterek, vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı huzurlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için, hastanelerin acil servisleri ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimlerinin 24 saat görevlerinin başında olacağını kaydedildi. Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile tedavi etmeye çalışmamalarına ve vatandaşların kurbanlarını uzman kasaplar tarafından kestirmeleri gerektiğine vurgu yapıldı.”

Haber: M.KADAŞ