12 Kasım Düzce Depreminin 15. Yıldönümüne sayılı gün kaldı. 1999 depreminde büyük yıkımla birlikte büyük can kaybıları oldu. Üzerinden 15 yıl geçti ama hala hasarlı evlerde oturmaya ve hasarlı evleri satın almaya devam ediyoruz, depremi artık hatırlamıyoruz bile… Aradan geçen yıllar vatandaşlara depremi unutturdu. Bunu biz değil, Düzceli vatandaşlar söylüyor…



Öyle ki “12 Kasım tarihi size neyi hatırlatıyor?” sorusunu yönelttiğimiz bazı vatandaşlar bu tarihi Atatürk’ün ölüm yıldönümü bazıları da sevgililer günü olarak anımsıyor.

Tabi o günkü kötü anıları hatırlamayanlar da yok değil. Yakınlarını kaybedenler enkaz altlarından canlarını zor kurtaranlara “12 Kasım” deyince içleri cız ediyor. Düzce halkı depremi unutmanın yanında gerekli dersin alınmadığını da savunuyor… 1999 yılında iki büyük depremle yıkılan Düzce'de o dönemde şehir merkezinde 2 kat olarak kararlaştırılan kat imar izni kısa sürede 3'e çıkmıştı. Bu yıl ise 2014 yılının haziran ayında Düzce Belediye Meclisi uzun zamandır gündemde olan 4 kat uygulamasını onayladı. Vatandaşlar çıkan karar ile ilgili endişeli gözüküyor…

 

“Düzce’nin zeminin 4 katı kaldıracak mı?” gibi kafalarını kurcalayan soruların yanı sıra vatandaşlar, depremin ardından kalıcı konutlar mevkiine kaydırılmak istenilen şehir merkezinin ise hala aynı kaldığını yeterli gelişim gösteremediğini söyledi.

 

Vatandaşlar ayrıca şehrin göbeğinde duran orta hasarlı binaların ise “patlamaya hazır bir bomba” gibi olduğunu, madde bağımlıları içinde birer mekan haline dönüştüğüne dikkat çekti. Bu konuda idarecilerin gerekeni yaması gerektiğini söyledi.

 

Haber; S.KAŞKIR