İlçe, belde ve köylere giden otobüslerin Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne taşınması kararı nedeniyle günün erken saatlerinde başlayan kontak kapatma eylemi devam ederken, vatandaşların ulaşımda çözüm beklentisi sürüyor.



Birçok vatandaşın köyüne dönemediği eylemin ne kadar süreceği bilinmezken, basın mensuplarına konuşan vatandaşlar düzenlemeyi ve yaşananları değerlendirdi.

Otobüs şoförleri, yolcular ve esnaflar şikayetlerini dile getirirken, çarpıcı ifadelerde bulundu.



“Biz çalışmıyoruz”


Karar sonrası değerlendirmelerini Öncü Haber ile paylaşan Gölyaka Eftenigöl Otobüs Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kaba şu noktalara vurgu yaptı:

“Bu güzergahta yaklaşık 15 köy var. Bu köyler bin nüfuslu. Bu köylerin muhtarları, kooperatif başkanları var. Bu insanları hiçe saymak. Yapılan uygulama çok yanlış. Biz devletimize karşı değiliz ama yetkililerin de ellerini vicdanına koyup hareket etmesi gerekiyor. Bizim ekmeğimizde bu kadar gözleri varsa biz çalışmıyoruz. Hiç bir iş de yapmıyoruz. Bu yapılan ayıptır.”



“Utanmıyorlar mı?”

Bazı vatandaşlarsa bu kararı alanların Darıcı Sapağı’na kadar yürümeyeceğini söylerken, kararı eleştiren yaşlı kadın şunları ifade etti:

“Utanmıyorlar mı? Biz buraya kadar zor yürüyoruz. Pazarımızı yapacağız, evimize bir şeyler alacağız. Oraya kadar nasıl taşıyacağız yükümüzü. Gücü olan var, olmayan var.”



“Kontak kapattık, çalışmayacağız”


Değişiklik sonrası kurallara uymadığı gerekçesiyle para cezası uygulanan şoför ise şunları söyledi:

“500 TL ceza kestiler. Çok değil ya devlete feda olsun. Ne olacak ki? Ben buradan komisyon kararını alanlara sesleniyorum. Bu kararın altına imza atanlar gelsinler, Allah için baksınlar. Eğer aldıkları karar doğruysa ben onların dediği yerden gideceğim. Bu vatandaş Darıcı Köyü’ne kadar, Rabia Heykeli’ne kadar yürüyecek mi? Yazık Değil mi bu vatandaşa? En azından bu karar alınırken kooperatif başkanlarını çağırırsın onların da fikrini alırsın. Sen kimseyle konuşmadan, danışmadan kendi başına karar alıyorsun ve uygula diye polisleri gönderiyorsun. Çalışmayacağız. Kontak kapattık. Bakalım ne olacak. O güzergahta çalışacağımıza hiç çalışmayalım daha iyi.”



“Bu insanlar oradan buraya nasıl yürüyecek?”

Yapılan düzenlemenin yanlış olduğunu savunan bir diğer otobüs sürücüsü vatandaşların mağdur edildiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Devlete para lazımmış. Tutunacak dalları kalmayınca arabacılara yüklendiler. Vatandaşı tepkisini biz yönlendirmişiz gibi oluyor ama yanlışlığı kendileri de görüyorlar. Buradan Rabia’ya git, orada indir, tekrar Darıcı’ya git. Darıcı Sapağı’ndan burası 1 kilometre var. Bu insanlar oradan buraya, yağmurlu havada nasıl yürüyecek. Arabacı için iyi ama o vatandaş nasıl yürüyecek. Hiçbir bilgi alışverişi yapmadan, oturdukları döner koltukta karar veriyorlar.”



“Bir hafta bedava çalışacağım”

Vatandaşların da durumdan şikayetçi olduğuna dikkat çeken bir diğer otobüs sürücüsü, yediği para cezasına vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Mehmet Keleş söz verdiyse, gelsin düzeltsin bu işi. Gidemiyoruz, ceza yazıyor 500 TL. o kadar kazanabiliyor muyuz? Kim kazanmış 500 lira. Ben 100 lira eve ekmek götürsem eyvallah. Ama onu da götüremiyorum. Şimdi bir hafta bedava çalışacağım.”



“Esnafın da buradan kalkması gerekiyor”

Değişiklik sadece şoförler ve vatandaşlardan değil, bölge esnafından da tepki gördü. Yaşlıların buradaki dükkanlardan alışveriş yaptığını ve fazla dolaşamadıklarına değinen bölge esnafı şunları dile getirdi:

“Burada evinden çıkamayan, pazara gidemeyen var. Bu insanlar burada alışverişlerini yapıp, otobüslerine biniyorlar. Bu durak buradan kalktığı zaman, bu esnafın da buradan kalkması gerekiyor. Yazık günah bu insanlara. Ben burada manav açmışım, 1.500 lira kira veriyorum. Durak kalktıktan sonra bizim burada durmamızın hiçbir anlamı yok.”



“Bir saattir bekliyorum”


Yolda kalan bir başka vatandaş ise şikayetini şöyle dile getirdi:

“Ballıca Köyü’ne gideceğim. Araba bekliyorum ama yok. Ya belediye bize araç sağlasın ya da bizim aracımızı yollasın. Bir saattir bekliyorum. Bu değişiklik zor. Ya herkes araba alacak ya da belediye bizi ulaştıracak köylerimize.”



“Buradan otogara nasıl gideyim?”

Yürümekte zorluk çektiğini ifade eden yaşlı bir yolcu ise şu ifadeleri kullandı:

“Ben 81 yaşındayım. Buradan otogara nasıl gideyim? Yürüyemiyorum ayrıca oradan nasıl otobüs bulacağım da gideceğim. Bunu valinin, belediye reisinin düşünmesi lazımdı. Ben bu yolu yaparken 11 yaşındaydım. Ne vali ne belediye reisi vardı. Ben 11 yaşında babamla beraber yalın ayak bu yolu yapmışım. Şimdi vali oturmuş oh. Belediye reisi de oturmuş. Kim ne yaparsa yapsın. Böyle bir şey mi var.”



“Beni düştüğüm yerden belediye başkanı kaldıracak mı?”

Kalp pili olduğunu gösteren tepkili vatandaşsa serzenişini şöyle açıkladı:

“Beni Darıca Sapağı’nda indirip yürütecekse, can güvenliğimi sağlasın ineceğim. Bu nedir ya? Milletten oy alana kadar ellerinden geleni yapıyorlar. Ben AK Parti’ye oy verdim. Keşke ellerim kırılsaydı da vermeseydim. Ben Darıcı Sapağı’nda ineceğim. Oradan buraya yürüyeceğim. Beni düştüğüm yerden belediye başkanı kaldıracak mı? İl Emniyet Müdürlüğü kaldıracak mı?”



Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: T.AKARSU