Kamuoyu gündemini en fazla meşgul eden konulardan olan, asgari ücretin belirlenmesi ve yaşanan ekonomik problemlerin değerlendirmesini almak için sokağa inen Öncü Haber ekibi, birbirinden farklı değerlendirmeler aldı.

Gün geçtikçe ekonomik olarak sıkıntıya girdiklerini söyleyen vatandaşlar, sorunlara çözüm beklediklerini söyledi. Asgari ücretin belirlenmesi konusunda da fikir beyan eden vatandaşlar, talepleri ileterek yetkililere seslendi.



“Sürekli borç batağına doğru sürükleniyoruz”
Ekonomiden dolayı herkesin sıkıntıda olduğunu kaydeden Ferhat Çakıroğlu isimli vatandaş, “Geçinemiyoruz, sürekli borç batağına doğru sürükleniyoruz. Mevcut ekonomik sıkıntı satışlarımızı çok etkiledi.Önceden çok iyiydi satışlar şimdi çok düştü. Son dönemde işçilerimizinmaaşlarını ödeyemediğimiz için izine çıkarıyoruz” dedi.

Asgari ücret ile ilgili de değerlendirme yapan Çakıroğlu, “Asgari ücret en az 2 bin beş yüz olmalı.O da kıt kanaat geçinirsen yeter. Ben 2 ay önce yüz TL elektrik faturası öderken şimdi 200 küsur fatura geliyor” şeklinde konuştu



“En az 3 bin olması lazım”
Çok fazla sıkıntı yaşamadığını söyleyen bir vatandaş, “Valla ben tek kişiyim geçiniyorum. İki maaş alıyorum.Bir kendimin bir de eşimden alıyorum.Üstüne bir de çalışıyorum.O yüzden geçinebiliyorum” diye konuştu.

Asgari ücreti az bulduğunu da söyleyen vatandaş,“O parayla ancak 2 kişi geçinebilir. 3-5 kişi geçinemez. Mümkün değil. En az 3 bin olması lazım ama bilmiyorum hükümette de para yok herhâlde” dedi.

“Nasıl geçinebilir insan bu şartlarda?”
Geçinmekte sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Celal Taner, asgari ücretle ilgili talebini dile getirerek, “Bence en az 2 buçuk TL olması gerekir. Herkesin sorumluluğu var.Benim abim asker, 4 tane çocuğu ve eşi var onlara ben bakıyorum. Memlekette aileme bakıyorum onlara para göndermek zorundayım ve burada kendim için harcamalarım var. Siz söyleyin nasıl geçinebilir insan bu şartlarda?” ifadelerini kullandı.



“Ben iki katı geçiniyorum”
Geçimini sağlamakta sorun yaşamadığını söyleyen bir şehit babası, “Ben iki katı geçiniyorum. 5 bin TL gelirim var.Çünkü hem şehit babasıyım, hem emekliyim. 1992’de doğuda çocuğumu kaybettim.Oradan maaş geliyor, çocuklar da destek oluyor. Köylüyüz, oradan ufak tefek işler yapıyoruz.Geçinip gidiyoruz çok şükür” dedi.

Asgari ücret hakkında da değerlendirme yapan vatandaş, “En azından 2 bin TL olsun.Millet biraz sevinsin. 2 bin olmayacak sanırım ama yaklaşacak diye düşünüyoruz” sözleri ile temennisini dile getirdi.

“Aradaki farkı siz düşünün”
Mevcut ekonomik durumu verdiği misal ile anlatan bir esnaf, “Baharda 18 TL’ye aldığım salçayı şimdi 50 TL’ye alıyorum. Aradaki farkı siz düşünün.Bu yüzden biz de fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldık. Maliyeti çıkaramayan esnaflar zarar ediyor şu anda yani gidişat iyi değil. Arka sokaktaki esnaflardan çoğu kepenk kapatmaya başladı” dedi.



“Emekli olsa da çalışmak zorunda”
Ek işler yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Canan ve Ünal Sivrikaya ise,“Emekli insan ne kadar geçinebilir. Bizde herkes gibi zorlanıyoruz. Eşim emekli ben ev hanımıyım. Tek maaş var yani bu yüzden emekli olsa da çalışmak zorunda. Asgari ücret en az 2 buçuk olması lazım o da idareli geçinirseniz” ifadelerini kullandı.

“Herkes sırt sırta binmiş rezillik çekiyor”
İşsizlikten dolayı yakınan Hüseyin Gülbeyaz, “Ben 6 aydır işsizim, iş bulamıyorum, 4 tane çocuğum var,ikisi öğrenci.Hanede bir çalışan var. Bir kişinin maaşıyla geçiniyoruz.  Devlet kapısına gidiyoruz oradan da sonuç alamıyoruz.Herkes sırt sırta binmiş rezillik çekiyor. Biz de burada Afganları, Suriyelileri besliyoruz. Şu an ki asgari ücret bir aileyi geçindirecek yeterlilikte değil” dedi.



“Vicdan muhasebesi yapsınlar”
İki çocuk okuttuğunu ve maaşının onlara bile yetmediğini ifade eden Ahmet Çakır, “Asgari ücret ile ne kadar geçinilirse o kadar geçiniyorum. Geçinemiyorum ne yalan söyleyeyim. 2.500 TL de olsa yine yetmeyecek. Yine de 2.000 TL’nin altına düşmemesi lazım” dedi.

Asgari ücretin belirlenmesi için gerçekleşen toplantılar hakkında da konuşan Çakır, “1.500-2.000 TL ile bir ay geçinsinler, ondan sonra otursunlar vicdan muhasebesi yapsınlar. Biz köylüyüz. Oradan gelen ufak tefek şeylerle idare ediyoruz. Her hafta pazara gidemiyoruz. Markete gittiğimizde her istediğimizi alamıyoruz. Giyim ve gezmek zaten bizim için lüks” ifadelerini kullandı.

“Ek işler yaptığımız için sıkıntı olmuyor”
Emekli maaşı ile geçinmeye çalıştıklarını söyleyen Fehmi Hıdır, “En az 2.800-3.000 TL civarında olursa güzel olur. Ek işler yaptığımız için sıkıntı olmuyor ama yapmasak sıkıntı yaşarız” diye konuştu.



“Yazık değil mi bu halka?”
Ayakkabı boyacılığı ile geçimini sağlayan Abdülkadir Alık, asgari ücrette kayda değer bir yükseliş olması gerektiğini belirterek, “En az 3.000 TL olması lazım. Geçim şartları zor. İnanmazsanız gelin bakın dolap boş, Bir çocuğum da şeker hastası, Allah’ın takdiri ne yapalım. Sigortam var ama emekli olmak için hizmetim az, yaşım 54” dedi.

Bir hanenin geçinmek için ihtiyaç duyduğu aylık gelirden de bahseden Alık,  “3.000 TL’den aşağıya olmaması lazım, başka çaresi yok. İnsanların çıkacak yolu yok. Her şet pahalı; soğan 6’ya düştü, domates 6 lira, bir maydanoz 50 kuruş olmalıyken 1 lira, yazık değil mi bu halka?” şeklinde konuştu.



“Binlerce TL maaş alıyorlar”
Ufak bir dükkânda esnaflık yaptığını söyleyen Kemal Kurt, faturalarını ödemekte dâhi sıkıntı yaşadığını sıkıntı yaşadığını belirterek, “Acaba onlar ufak esnaftan aldıkları vergi kadar, esnafın cebinde para kalıyor mu? Bir gün gelsinler, bir yerde esnaf olarak dursunlar. Geliri gideri hesaplayıp gitsinler. Ondan sonra gidip ellerini vicdanlarına koysunlar. Binlerce TL maaş alıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Esnaf kan ağlıyor”
Seçimlerden sonra ekonominin daha da bozulduğunu söyleyen Kurt, “Esnaf kan ağlıyor. Şimdiye kadar AK Partili olanlar, bu günden sonra değil oy, günahımı bile vermem diyor. Adamlar aç, geçen sene dükkâna gelenler yiyip içiyorlardı, şimdi 4 liralık bir lahmacun ile kalkıyor. Millet perişan. Ciddiyet ve samimiyetle söylüyorum. Millet perişan ve kan ağlıyor” sözleri ile ekonominin kötüye gittiğini dile getirdi.



“Kimseyi koyun yerine koymasınlar”
Enflasyonun yükseliş ve düşüş zamanlarını manidar bulduğunu ifade eden Seyfettin Yükselen, hükümete seslenerek,“Kasım ve Aralık ayında enflasyonu düşürüyorlar, maaşların zammı belirlendikten sonra enflasyon yukarıya çıkıyor. Bu nasıl oluyor? Yıl içinde yüksek, yılsonuna gelirken düşüyor. ‘Esnafımızı, memurumuzu, emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorlar. Enflasyonun üzerinde mi maaş alıyoruz? Onlar kendilerini ekonomist biliyorlar. Bu vatandaş da artık uyandı. Herkes her şeyi biliyor. Kimseyi koyun yerine koymasınlar” dedi.

Asgari ücret ve emekli maaşları arasındaki farkın giderek kapandığını da dile getiren Yükselen, “Ben 1995’te emekli olduğum zaman, 5 asgari ücret değerinde maaş alıyordum. Şimdi 5 tane asgari ücret maaşı 8.000 TL yapıyor, benim maaşım 2.500 TL. Diyecekler ki, bin lira alanlar var. Onu da siz konuşun kardeşim” ifadelerini kullandı.



“Millet sıkıntıda”
Herkesin sıkıntılı bir dönem geçirdiğini vurgulayan Karaca Duman, “Emekli maaşı ile geçinmemiz mümkün değil. Tuz, şeker parası verip, emekliye maaş verdik diyorlar. Millet sıkıntıda, sadece ben değilim. Çalışanından, emeklisine herkes sıkıntıda ama bu sıkıntının kaynağını kimse çıkıp açıklamıyor” dedi.

Asgari ücrete yapılması gereken zammı da değerlendiren Duman, “Bir vatandaş insan gibi geçinecekse 2.000-2.500 TL’den aşağıya düşmemesi lazım. Eğer benim gibi 2 kişiye, 4 ekmek alır da her gün ekmek yerse her türlü hastalık çıkar” ifadelerini kullandı.

Haber: Ç.G.SEMİZ - İ.İ.AYDOĞDU
Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ 

İOS için TIKLAYINIZ