Yeni yılda zamlar yine vatandaşın cebini yakacak. Elektrikten sigaraya kadar birçok ürüne zam geldi.
Yeni yıl arafesinde başlayan zam furyası vatandaşın belini büktü başta doğalgaz elektrik ve akaryakıt olmak üzre neredeyse iğneden ipliğe yapılan zamlar sonucunda vatandaşlar artık yanmadık ne elimiz nede cebimiz kaldı diyor.
Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. Bugünden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati yüzde 1.32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1.23 artırıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kararına göre ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatıda kilovat saatte yüzde 0.86 yükseltildi. Orta gerilim sanayinde kullanılan elektriğin kilovat saat fiyatında ise yüzde 0.66 indirim yapılarak 18.556 kuruştan 18.434 kuruşa düşürüldü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan ’dan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2010’dan geçerli olacak vergi fon ve paylar hariç açıklanan yeni elektrik tarifelerinin, Maliyet Bazlı
Fiyatlandırma sisteminin usul ve esaslarına göre, 20 elektrik dağıtım şirketi tarafından yapılan tarife başvuruları çerçevesinde, dağıtım şirketlerinin enerji alış fiyatları ile şebeke maliyetlerindeki değişimlere göre yeniden belirlendiği ifade edildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede 1,6915 liradan 1,8915 liraya yükseltildi.
Akarkayıt istasyonlarının bu vergi artışlarını aynen yansıtmaları durumunda benzin fiyatları 20 kuruş artacak. Ancak genelde akaryakıt istasyonları ÖTV ile birlikte artan KDV'yi de fiyatlarına dahil ediyor ve vergi artışı fiyatlara daha fazla yansıyor. En son 15 Temmuz'da yapılan 20 kuruşluk vergi artışı pompaya 23.6 kuruş olarak yansımıştı. Yeni zamlarla artış oranı motorin ve LPG'de yüzde 6,5 olacak. Yeni düzenleme, mutfak tüpünde de yüzde 2,9 oranında artışa yol açacak
Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarında yapılan düzenleme ile sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 58'den yüzde 63'e,çıkartıldı. Alkollü içeceklerde zamlardan nasibini aldı.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi ve Harçlarda da Bakanlar Kurulu artış yetkisini kullandı. Bu çerçevede yarından geçerli olmak üzere MTV tutarları yüzde 3,3, damga vergisi ve harç miktarları da yüzde 10 oranında artırıldı.
Motorlu taşıtlar vergisine yeni yılda yüzde 3,3 zam yapıldı.
Yeniden değerleme oranı yüzde 2,2 olmasına rağmen Bakanlar Kurulu Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde artış yetkisinin tümünü kullandı.
Buna göre, 2010 yılında uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları, 2009 yılı tutarları yüzde 3,3 artırılarak belirlendi.
Maliye Bakanlığının Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğe göre, 1 Ocak 2010'dan itibaren motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında, yüzde 3,3'lük artış olacak.
Harçlara yeni yılda yüzde 10 zam yapıldı
Bakanlar Kurulu, harç tutarlarını 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 10 oranında artırdı.
2009 yılının son mesai günenden yapılan zamlarla birlikte 4 ocak 2010 pazartesi yeni ylın ilk mesai günü olduğu için zamların büyük bir kısmı uygulamaya girecek.
3 ocak pazar gecesi saat 24 den itibaren otoyol ve köprülerden zamlı geçişler başlayacak. Adeta zam yağmuruyla yüz yüze kalan vatandaşlar bu zamlar nedeniyle işsizliğin dahada artacağını vergisini vermekte zorlanan küçük esnafların birer birer kepenk kapatmaya devam edeceklerini dile getirdiler.