Kayıt dışı istihdamla ile ilgili düzenlenen eğitimde; “Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir. Kayıt dışı istihdam hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açtığı” ifade edilerek, kayıt dışı istihdamın çalışanlar üzerinde etkilerini şu şekilde sıralandı;

“-Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur.
-Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanılamaz.
-Hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocuklar ölüm aylığı hakkından yararlanamazlar.
-Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler. Hastalık veya analık durumunda kendisi ve ailesi için istenmeyen durumlarla karşılaşma riski yüksektir.
-İş kazası ve meslek hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden yoksun olarak çalışmak zorunda kalırlar. İş kazası ve meslek hastalığı halinde ise sağlanan haklardan yararlanamama riskleri çok yüksektir.
-Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda Kanunların sağladığı korumadan yoksun olarak daha kötü şartlarda çalışırlar.
-Yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar.”

 

Ayrıca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım alan yararlanıcıların iş hayatına dahil olması sürecinde ihtiyaç duydukları niteliklerin kazandırılması hususlarında bilgilendirilme yapıldı. İş arama sürecinde doğru yöntemlerin belirlenmesi, etkili mülakat teknikleri, özgeçmiş hazırlama, mesleki niteliklerin kazandırılması ya da geliştirilmesi hususlarında verilebilecek İŞ-KUR destekleri ayrıntılı olarak vatandaşlara anlatıldı.