MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, geniş tarım arazilerinde uygulanan iklimlendirme işlemlerine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Söylentileri dikkat aldı

Yılmaz önergesinde, son yıllarda profesyonel tarım firmalarının geniş çaplı tarım arazilerinde bazı iklimlendirme işlemleri gerçekleştirdiği yönündeki söylentilerin giderek arttığına dikkat çekti. Bu firmaların yanı sıra bazı otomotiv sanayi firmaları gibi açık alanda stok işlemi yapan firmaların da bu iklimlendirme işlemini kullandığının kulaktan kulağa yayıldığına işaret eden Milletvekili
Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yağmur bombası ve dolu topu kullanılması oldukça sakıncalıdır"

“Düzce ilimizde yaşanan vahim sel ve heyelan felaketinden sonra bu söylentiler toplumda yayılmış, halk arasında endişe oluşturmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ve bilimin her alanda olduğu gibi iklimlendirme alanında kullanılması da pek tabiidir. Ancak birkaç yüz dönüm arazi alanını koruyacağız diye hiçbir devlet kurumuna danışmadan bu tip yağmur bombası, dolu topu vb. şekilde adlandırılan iklimlendirme teknolojilerinin kullanılması oldukça sakıncalıdır.

5 soru yöneltti

Bu kapsamda,
1- Bu ve benzeri iklimlendirme ürünlerinin bölgesel fayda sağlarken bölgenin ve ülkenin iklimine etkileri ne gibi sonuçlar doğmasına sebep olmaktadır, bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?
2- Yine bu tür iklimlendirme ürünleri hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna danışılmadan keyfi olarak kullanılması yasal mıdır? Yasalsa hangi kurum veya kuruluştan izin alınmaktadır?
3- Yasal değilse bölgemizde ve ülkemizde yukarıda nevi geçen şirketlerin bunları kullanması karşısında cezai müeyyide uygulaması var mıdır?
4- Yaşadığımız Düzce sel felaketi öncesinde bu şirketlerden biri veya birkaçı tarafından böyle bir iklimlendirme uygulaması yapılmış mıdır?
5- Bu şirketler böyle bir uygulama yapmışsa sel ve heyelana etkisi araştırılmış mı veya araştırılacak mıdır?"

HABER: C.ÜSTÜNER