Bugün gazetesinin haberine göre 80 il'de uygulanan MOBESE ve KGYS gibi elektronik denetleme sistemlerine aktif görevdeki 541 vekilin özel araçlarının plakaları yüklendi.

Şehir içi ve şehirlerarası yollarda yapılan trafik denetimlerinde kırmızı ışık, hatalı sollama, aşırı hız gibi ihlaller nedeniyle durdurulan vekillerin "yüzüne" ceza yazılamıyordu. Yeni düzenleme gibi elektronik denetim sistemlerinde trafik ihlali yaptığı anlaşılan vekillerin evlerine ceza tutanakları gönderilmeyecek. Kameralara yansıyan ihlallere ilişkin "trafik kural ihlali tespit tutanağı" düzenlenerek Meclis'e gönderilecek.

MECLİS'TEN PLAKALAR İSTENDİ

İçişleri Bakanlığı'nın milletvekillerinin "yüzüne karşı" ceza yazılmamasının ardından elektronik denetim sistemlerine yansıyan trafik ihlalleri konusunda düzenlemeye gitmesi "vekillere trafik dokunulmazlığı" yorumlarına neden oldu.

Yeni düzenlemeye gidilmesinde bazı milletvekillerinin evlerine yaptıkları trafik ihlallerine ilişkin MOBESE ve KGYS'den gelen ceza makbuzlarının etkili olduğu iddia edildi. Vekillerin şikayeti üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 81 İl Valisi'ne, "milletvekillerinin trafik ihlalleri hakkında yapılacak işlemler" konusunda özel bir genelge gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu amaçla TBMM Başkanlığı'na bir yazı yazarak 541 vekilin adlarına kayıtlı özel araçlarının plakalarını istedi.