Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen yasa taslağı ile Veraset Vergisi kalkıyor, karşılıksız diğer bir değişle ivazsız intikal olarak nitelenen eşya piyangoları, yarışmalar ve bağışlar ise gelir vergisi kanunu içine alınıyor.

Veraset ve İntikal vergisini yeniden düzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlıkta değerlendiriliyor. Yeni düzenlemede, ölüm nedeniyle mal intikallerinden vergi alınması uygulamasına son veriliyor. Bu şekilde veraset vergisi tümüyle ortadan kalıkmış oluyor.

Veraset vergisini kaldıran taslak, intikalleri ise gelir vergisi kapsamı içine alınıyor. Buna göre, ivazsız intikal olarak değerlendirilen bağışlar, çekilişler ve yarışmalar, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Gelir Vergisi Kanunu içinde vergilendirilecek.

Ancak veraset ve intikal vergisinde ivazsız intikallerle ilgili vergi tarifesinin, gelir vergisi tarifesinden çok farklı olması ve vatandaşın da vergi yükünün artmaması için, vergilemede “ devredilen değerin belli bir yüzdesi” esas alınacak. Bu şekilde yeni Kanun çıktıktan sonra da, ivazsız intikallerdeki vergi yükü değişmeyecek.