Bu yıl 24. Düzenlenen vergi haftası etkinlikleri kapsamında 2011 yılında Düzce’de en çok vergi ödeyen Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri için ödül töreni düzenlendi. Vali Adnan Yılmaz ve protokol üyelerinin katıldığı gecede ayrıca Genç nesillere vergi bilincinin daha küçük yaşlarda gelişmesini sağlamak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde liseler arasında düzenlenen vergi konulu kompozisyon yarışmasını kazanan öğrencilere hediyeleri verildi.

Adnan Yılmaz Türkiye’de gelir sıralamasında ve komşu iller arasında hangi seviyede olduğumu açıklayarak Düzce’yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine taşımak için verginin önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.
En Kutsal Görev

Yılmaz, “Toplumun tüm kesimlerine verginin benimsetilmesi, vergi bilincinin oluşturulması ve vergiye gönüllü uyumun arttırılarak ödeme alışkanlığının oluşturulması amacıyla her yıl Şubat ayının son haftası vergi haftası etkinlikleri ülkemizde düzenlenmektedir. Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vatandaşların herhangi bir karşılık beklemeden kazançlarını devletine vermelerine vergi deniyor. Aynı ülkede yaşayan devletin sunduğu hizmetlerden yararlanan vatandaşlar olarak vergi ödememiz gerekmektedir. Bu ekonomik yükümlülüğün asıl görevi devlet harcamalarını karşılamak ve yatırımlar yaparak yol, su, eğitim, adalet, sağlık, güvenlik gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir. Vergi ödemek bir ülkede yaşayan her vatandaşın en kutsal görevidir. 2012 yılı vergi gelirleri açısından bakıldığında, ilimiz vergi tahakkuku açısından 669 milyon TL, tahsilat tutarı ise 332 milyon TL’dir. Ülke vergi tahakkuku sıralamasında 40. Olarak yer almaktadır, tahsilat sıralamasında 47. sırada yer almaktayız. Bolu İli 45. Sırada, Yalova ili 47. Sırada, Sakarya 22., Bartın ili ise 67. Sırada. Ülkemizi ve Düzce’yi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkartmak için vergilerimizi ödemek zorundayız. İlimizin vergi rekortmenlerini tebrik ediyorum, kurumlarına ve kendilerine bol helal kazanç diliyorum. “ dedi.

Düzce Defterdarı Sabahattin Parmakerli, vergi ödemenin öneminden bahsederken, Düzce’de ki mükellef sayılarını açıkladı.
“Kamuoyunda sağlıklı vergi bilincinin oluşturulması ve vatandaşlarla Maliye İdaresi arasında ki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, her yıl Şubat ayının son haftası vergi haftası olarak kutlanmaktadır. 2006 yılı Şubat ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükellef hakları bildirgesi yayınlanmıştır. Bu bildirge ile mükellef odaklı hizmet sunumu anlayışı içerisinde, dürüst ve saygılı olma temel ilkesi ile çalışmaya, vergi ödemekle yükümlü olmanın yanında, vatandaş olma ve sorgulama hakkı olduğu bilinciyle kendisinden hizmet alan bütün kesimleri memnun etmeye ve sorunların çözülmesi gerektiğine inancı ilan edilmiştir. Mükellef sayılarımızın vergi türleri itibariyle dağılımına baktığımızda, İl genelinde 6 bin 123 adet gerçek usule tabi gelir vergisi mükellefi, 5 bin 391 adet basit usul gelir vergisi mükellefi, 2 bin 553 adet kurumlar vergisi mükellefi, 3 bin 288 adet gayrimenkul sermaye iradı mükellefi ve 67 bin 851 adet motorlu taşıt vergisi mükellefi bulunmaktadır.”
Konuşmaların ardından 2012 yılında Düzce’de en çok vergi ödeyen Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine ödülleri verildi.

Kurumlar vergisi 1.si Seta İnşaat ve Elektrik sanayi Selahattin Turan, gelir vergisi 1.si İbrahim Temel, kurumlar vergisi 2.si Nobel Farma İlaç San., kurumlar vergisi 3.sü Genel Müdür Ömer Hulki Ocak, kurumlar vergisi 4.sü Esmak Makine San., gelir vergisi 4.sü Nusret Özsoy, Nilüfer Özsoy, kurumlar vergisi 5.si Oltan Fındık Sanayi, gelir vergisi 5.si Hatice Dinçer oldu.

Haber: S. YANAR