Bolu Dağı Tüneli'nin açılmasının ardından, tünel ile birlikte inşa edilen viyadükler üzerinde yüzlerce kaza meydana geldi, bu kazalarda onlarca kişi can verirken, yüzlerce kişi yaralandı. Maddi hasarın ise hesabını kestirmek mümkün değil.

Akşam saatlerinde meydana gelen ve üç kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin ise yaralandığı kazanın ardından Viyadükler yeniden tartışmaya açılıyor. Çok değil üç gün evvel viyadükler üzerinde meydana gelen kazada beş kişi yaralanmıştı. Ondan iki hafta önce ise viyadükler üzerinde bir kişinin öldüğü, iki kişinin ise yaralandığı başka bir kaza gerçekleşmişti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı gibi ünlülerin bile kazaya karıştığı viyadükler üzerinde geçmişe doğru gidildiğinde kazalar ve zincirleme kazaların sayısının fazlalığı endişe verici bir düzeye ulaşıyor,

Hizmete girmesinin ardından beş ay geçmeden 61 kazanın yaşandığı tespit edilen, sık sık kazalar ile gündeme gelen Viyadükler üzerinde yaşanan kazaların fazlalığı ilk olarak kış aylarında dikkat çektiği için buz çözücü sistemler ve viyadüklerin sürekli rüzgar altında kalması nedeniyle donma olaylarının daha çok meydana geldiği dile getirilmişti.. Ancak kazaların bu bölgede yaz aylarında da sık sık yaşandığı dikkat çekmeye başlayınca başka nedenler de olduğuna ilişkin şüpheler ortaya çıkmaya başladı.

Viyadüklerin Mühendislik tasarımı üzerinde kuşkular yoğunlaşmaya başlarken, viyadüklerin üzerinde su durmaması için verilen eğimin standardın üzerinde olduğu iddiası ortaya atıldı. İddialara göre yüzde dört olması gereken eğim, Hiçbir yerde rastlanmayacak şekilde yüzde altı olarak gercekleştirilmiş. Bu eğimi çıplak gözle fark edemeyen sürücülerin virajlarda savrularak bariyerlere çarpması ile kazalara karıştığı iddia ediliyor.

Uzun yaz aylarının ardından yağan ilk yağmurda yaşanan büyük zincirleme kaza, önümüzdeki kış ayları için bu bölgede büyük sorunlar yaşanabileceğine işaret ederken, Viyadüklerin tasarım aşamasından başlayarak yeniden değerlendirmeye alınması, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi için önlemlerin arttırılması gerektiği yorumları yapılıyor.

Bir başka dikkat çekici nokta ise zincirleme kazaların sayısındaki fazlalık... tünel çıkışında süratle seyreden araçların önlerinde meydana gelen kazaları virajlar nedeniyle fark etmekte güçlük çektikleri, bu nedenle buralarda sürat sınırlaması gerektiğine ilişkin görüşler de giderek ağırlık kazanıyor. Uluslar arası bir erişme kontrollü karayolu olan TEM'in bu bölümünü kapsayan sürat sınırlaması, geçtiğimiz günlerde tünel içinde radar yerleştirilerek araçların hızının kontrol edilmesi projesi ile gündeme gelmişti.