Emniyet Genel Müdürlüğünün, asayiş açısından sorun yaşanmadığı için sığınma talebinde bulunanları yerleştirdiği uydu iller arasında Düzce'nin de olduğunu geçmiş haber bültenlerimizde gündeme getirmiştik. Bir çok etnik kökenin asırlardır sorunsuz bir şekilde bir arada yaşaması nedeniyle cazip gelen Düzce, özellikle Ortadoğu'dan gelen göçmenlere de ev sahipliği yapmaya başladı.

Suriyeliler çoğunlukta

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle göç eden Suriyeliler'in yerleştiği şehirlerden biri de Düzce oldu. Çoğu tanıdıklarının vasıtası ile Düzce'ye gelen Suriyeli Göçmenler, ya akrabalarının yanında ya da kendi imkanları ile kiraladıkları evlerde kalıyorlar.
Günlük hayatta alışveriş merkezlerinden, hastanelere, lokantalardan otellere her yerde rastlanan Suriyeliler, Düzce'de yeni bir hayata başladı.

Adım başı yabancı

Düzce sokaklarında adım başı bir yabancıya rastlamak kaçınılmaz oldu. Suriyeliler dışında Düzce'deki yabancı göçün ikinci sırasında İran ve Iraklılar bulunuyor. Ülkelerini ekonomik sıkıntılar ve sosyal baskı nedeniyle terk etmek zorunda kalan İran ve Iraklılar'ın da Düzce'de her geçen gün sayıları artıyor.

Afrikalı göçmen sayısında gözle görülür bir artış var. Düzce sokaklarında saat, parfüm gibi ihtiyaç malzemesi satan Afrikalılar'a şehir merkezinde her yerde rastlamak mümkün.

Göçmenlere kamp

Düzce'de artan yabancı göçmen sayısı yeni bir birimin açılmasına da neden oldu. Düzce Valiliği bünyesinde açılacak olan İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile, göçmen hareketi izlenecek. Müdürlük için Fevziçakmak mahallesinde ki 29 işyeri istenirken, işyerlerinin sadece müdürlük olarak değil göçmenler için kamp yeri olarak da kullanılacağı düşünülüyor. Yabancı göçmen sayısındaki artış, Ne oldu da Düzce'ye birden bire böyle bir göç dalgası oldu ? Sorusunu akıllara getirirken, Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan ve Düzce'ye yerleştirilen göçmenlerin barınma sorununu halletmek için valilik ve il özel idare işyerlerinin ahsis edilmesine karar verdi. 



Haber: H. İŞCAN