Dışişleri Eski Bakanı, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Mehmetçiğin Kuzey Irak’a düzenlediği sınır ötesi harekat konusunda gelen tepkileri ve Kosova’nın bağımsızlığını kazanması sürecini değerlendirdi.

Yakış, uluslar arası arenada Kuzey Irak’a Türk Ordusunun düzenlediği kara harekatına gelen tepkileri değerlendirirken, gelen tepkilerin memnuniyet verici  olduğunu, ilk kez bir kara harekatına bu kadar destek verildiğini söyledi. En olumsuz tepkilerin bile kısa zamanda  operasyonun bitirilmesine yönünde olduğunu söyleyen Yakış, daha önceden ne kadar iyi anlatılsa bile  kara harekatları konusunda olumlu tepki almalarının mümkün olamadığını gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Yakış operasyonun kendisi ile ilgili olarak ise, kayıplara üzüldüklerini, ancak kayıpların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtirken, Türk Ordusunun kayıplarının çok fazla olacağını zannetmediğini, ordunun her türlü teçhizatının olduğunu, en az zayiatla operasyonu kısa  zamanda tamamlayacağını umduğunu dile getirdi..

AB uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Kosova’nın bağımsızlığını kazanması sürecinin  Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik sürecini olumsuz etkileyeceğini düşünmek için hiçbir veri olmadığını, yeni kurulan ülkeyi tanıma konusunda Avrupa birliği ülkeleri ile uyum içinde hareket ettiklerini, bunun da olumlu bir şey  sayılabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile uyumu gerçekleştirme konusunda önemli gelişmeler sağladığını, özellikle dış politika alanında yüzde  96 oranında uyum sağlandığını belirten Yakış, bu uyumun bazı üye devletlerden daha ileride olduğunu sözlerine ekledi.