Akçakoca'da Çevre Konulu tarafından yapılan bir panele katılan AK Parti Düzce Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, AB süreci ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AB'ye üyelik sürecinde, hem AB'den kaynaklanan hemde Türkiye'deki gelişmelerden kaynaklanan gelişmeler yüzünden bu süreçte bir yavaşlama olduğunu belirten Yakış, yerel seçimlerin ardından bu yavaşlamanın ortadan kalkacağını söyledi.

Egemen Bağış'ın göreve geldiğini anımsatan Yakış, ''Çok yetenekli olan bir arkadaşımız göreve geldi. Bundan önce parlamentomuz da çıkarılan ciddi yasalar ve yapılan reformlar var. 2007'de yayınlanan ve 2007 2014 dönemini kapsayan bir yol haritası var. Bunun üstüne ilave olarak 2008'in son günü çıkarılan bir ulusal programımız var. Bu programda, AB ilerleme raporu da yer alıyor. Eksikliklerimizi ne zaman yerine getireceğimiz belirtiliyor. Bu yol haritasında zamanı geldikçe gerekli yasalar tezgaha konulmak üzere, muntazam gelişmeler bekliyoruz'' diye konuştu.

Yakış, Türkiye'nin Ortadağu'daki gücünü gösterdiğini söylediği konuşmasında şu ifadeleri yer verdi:

'' Zaman zaman bana Türkiye, Rusya'ya mı dönecek, Ortadoğu'ya mı, AB'ye mi dönecek diye sorduklarında, Türkiye'nin AB'ye üyeliği diğer ülkelerle ilişkisi değil tamamlayıcısıdır. Türkiye'nin diğer ülkelerle, Rusya ile ilişkisi ne kadar güçlü olursa AB ile o kadar güçlü olur. Türkiye'nin Ortadoğu ile ilişkileri ne kadar güçlü olursa, AB ile ilişkileri de o derece ciddi olur. Aynı şekilde Türkiye ile AB ilişkileri ne kadar güçlü olursa Ortadoğu'da o kadar ciddi karşılanır. Rusya'da Türkiye'yi o kadar ciddi alır. Yani tüm bunlar birbirinin tamamlayıcısıdır. Dolayısıyla Davos'ta yaşanan gelişmeler, Otadoğu'da ki gelişmeler Türkiye'nin gücünü ve AB'deki pazarlık gücünü arttırmıştır.''