Hükümet bir sınavı daha kaldırmak için harekete geçti... Planlanan yeni sisteme göre, memur adayları artık Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmeyecek. Bu sınav yerine, tüm bakanlık ve devlet kurumları kendi ihtiyaçları yönelik "personel sınavı" yapacak.

Hükümetin Kamu Personel Seçme ve Seçilme Sınavına ilişkin değişiklik sinyali vermesi, sabah saatlerinde eğitim camiasının gündemine düştü. Memur-sen Düzce Temsilcisi Orhan Kılıç’tan konuya ilişkin görüşleri aldık. Kılıç’la hem KPSS’yi hem de son zamanlarda gündemde olan milli eğitimdeki müdür atamalarını konuştuk.


BRANŞLAŞMA DAHA DOĞRU

 

“paralel yapının soruları çalmadığını varsayarsak” diye parantez açarak KPSS’nin memur alımlarında en adaletli sistemden biri olduğunu söyleyen Kılıç, şuan için duyumdan ibaret olduğunu ve netlik kazanan bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.


Kılıç, “ Şimdi 4 yıllık okul mezunu bir hemşeriye yada mühendislik okuyana da aynı sorular soruluyor. Bizim görüşümüz branşlaşma olması. Tek KPSS değil de ÖSYM’nin yaptığı sınav sisteminde branşlaşma daha doğru. Aksi halde herkesi zorlar. İktidar yandaşları da istemez. 50-60 bin memur alınıyor. Baş edemezsiniz. Herkesi küstürmek yerine kendi içinde kategorize etmek daha iyi.”dedi.


SÖZLÜ SINAVLA ÖNÜ ALINMAZ

 

Değiştirilmek istenen KPSS’de gerek duyulduğunda sözlü sınavında söz konusu olmasına ilişkin Kılıç, şunlarını söyledi:


“ Sözlü sınav olursa eleştirilebilir. Önü alınmaz. Yoruma açık sonuçlar çıkar. Bir devleti temsil edecek kişide dikkate alırsınız ama bir memur alımında neyin sözlüsünü yapacaksınız.”

 

BİZ KİMİN ATANMAYACAĞINI SÖYLERİZ!


Milli eğitim Müdürlüğündeki atamalara Memursen olarak müdahil olunduğu iddiaların da cevap verdi.


Kılıç, “ Torba yasa ile çıkan kanuna göre atamalar yapılıyor. Burada bize burada direk bize yakıştırma yapılması doğru değil. Biz sivil toplum olarak sadece kimin olmayacağı konusunda sesimizi yükseltiriz. Düzce’de kurumların vasıflı, yetenekli, deneyimli insanlar tarafından yönetilmesini isteriz. Atama ve takdir makamı siyasettir. Biz bu kadar güçlüysek siyasetçilerse siyaseti bıraksın sivil toplum temsilcisi olsun. “diye konuştu.


Atamalara siyasi müdahaleyi de yorumlayan Kılıç, “Başarısızlığın nedenleri siyasete fatura ediliyorsa atama yetkisi de onlarda olmalı.” Görüşünü bildirdi.


İŞİNİ YAPANLAR RAHATSIZ OLMASIN


Son olarak okul müdürü atamalarına değinen Kılıç, yasa değişikliğinin doğru bir karar olduğuna dikkat çekti.

Kılıç, “ Eğitimcinin birinci görevi öğretmenlik, ikinci görevi idareciliktir. Şimdi baktığımızda stajyerlikten birçok öğretmen direk idareci olmuş. Hiç derse girmemiş müdür olmuş. Şimdiki değişim budur. Eğitimden çok kendi ideolojilerini okullara dayatanlara yönelik. Gezi yada 17 Aralık olaylarında öğrencilere zorlayanlara öğrencileri zorla belli dershanelerin adreslerine yönlendirenlere… İşini yapanlar rahatsız olmasın. Fil mezarlığına gitmeyi bekleyen müdürler kusura bakmasın. Çağımızın düşüncelerine uygun gençlere müsaade buyursunlar. Bu yasa birçok aksaklığı kökünden temizleyecek. İdeolojileri olanlarda duygularını başka yerde tatmin etsin. Doğru bir iş oldu. “dedi.

 

 

 

 

Haber;S.Kaşkır