2011 Nisan ayında Spor sokaktaki büyük yangında birçok dükkan zarar görmüş, aradan geçen yıllarda yanan dükkanların yerine yenileri yapılmıştı. Ruhsatları alınarak binalarına geçen mülk sahipleri 1 buçuk yıldır faaliyetlerini sürdürürken, gelen bir şikayet sonrası şimdi dükkanlarını kapatılmasıyla karşı karşıya kaldılar.

Yangın merdiveninin yeni yönetmeliğe uygun olmadığı gerekçesiyle yapılan bir şikayet sonrası encümen toplantısında belediye encümeni ruhsatı iptal etme ve dükkanları mühürleme kararı aldı. Esnafın şikayet dilekçeleri sonrası mülk sahibine yangın merdivenini yapması için 1 ay mühlet tanındı. Mayıs 14'e kadar tanınan sürenin bitmesine yaklaşık bir hafta kalırken, işletme sahipleri zamanında verilen ruhsatın iptal edilmesine tepki gösteriyor. 

Ruhsatsız iş yerileri varken, hazır ruhsatlı kapatılıyor

Mühürlenme kararı verilen dükkan işletmecilerinden biri olan Murat Bahçalı ruhsatsız bir çok işyeri varken, hazır ruhsatlı işyerinin iptal edilmesini enteresan bulduğunu ifade etti.

Bahçalı, "Bize ocak ayında ilk tebligat geldi.Komple bina ile ilgili şikayet gelmiş. "Binada eksiklikleriniz var, eksiklikleri yapılsın, iskan verilsin sonra açın" dediler. Yeni yangın yönetmeliğine uygun değilmiş. 3 dükkanın kapanması gerekiyormuş. 3'müze de ayrı ayrı tebligat geldi. Yangın merdiveni istediler, yangın kapısı açtık yine çözemedik. En son pazartesi bir dilekçe verdim. Yangın kapılarını açtım encümene gönderdim. Bana zamanında ruhsat verildi. Encümen toplanmış "kabul etmiyorum kapatacağım" diyor. Bu da enteresan. Bunu belediyenin çözmesi gerekiyor. Düzce'de kaç tane işyerinde ruhsat yok, bizde ruhsat varken iptal ediliyor. Biz kanuna aykırı gelmiyoruz. Biz ruhsatımızla ekmek yiyelim burda. Ruhsatsız yerler çalışmaya devam ediyor. Bizde hazır ruhsat iptal ediliyor."ifadelerini kullandı.

Bu durum psikolojimizi bozdu

Bir çok kişinin buradaki dükkanlardan ekmek yediğini belirten Bahçacı, belediyeyi yıkıcı değil yapıcı olmaya davet edereken, bu mühürleme mevzusunun psikolojilerini bozduğunu savundu.

Bahçacı, "En azından belediye yetkilisi gelsin, bu kapı olmadı bunları yapmalısın demeli. Belediye yıkıcı değil, yapıcı olsun. Burada birçok işçi çalışıyor. Bir fabrika gibi. Burada fabrika var işliyor. Bunu çözelim. Zorlaştırmaya gerek yok. Yangın oldu 8 ay bekledik. Kimseden birşey istemedik. Kendi imkanlarımızla yaptık. Çözmek aşamasında yardımcı olmalarını istiyoruz. Bir hafta sonra kapanacak. Bu durum bizim psikolojimizide bozdu. Kapancak mı kapanmayacak mı endişesiyle dükkanlarımıza gidiyoruz. Kapatmak çözüm değil. "şeklinde konuştu.

Haber: S. KAŞKIR