Et ve Süt Kurumu tarafından Brezilya'dan getirilerek Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki bir çiftliğe konulan yaklaşıl 4 bin büyükbaş kurbanlık hayvandan 50'si ölünce hemen inceleme başlatıldı.

"Etlerin piyasaya sürülmesi söz konusu değildir"
Çiftlik ve çevresi karantina altına alınırken, Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıkmıştır. Kesilen hayvanlara ait karkas etler Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edilmiş, işletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için de gerekli bütün tedbirler alınmış olup, endişe edecek bir durum bulunmamaktadır." denildi.

"Halkımız ve yetiştiriciler rahat olsunlar"
Şarbon vakası üzerine konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise "İşletme karantina altına alınmış olup giriş ve çıkışların hepsi kontrol altında tutulmaktadır. Halkımız ve yetiştiriciler rahat olsunlar her türlü teknik ve sağlık tedbiri alınmıştır. Hastalık çıkan işletmeye yakın mahallemizdeki gerekli sağlık kontrolleri ve aşılamalar yapılmıştır. Özellikle belirtmem gerekirse hastalık bu yıl Romanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Macaristan gibi ülkelerde de görülmüştür."

Hayvanlar derin çukurlara kireçlenerek gömülüyor
İmha işleminin nasıl yapıldığını açıklayan Pakdemirli, "Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün kriterlerine göre derin çukurlar kazılıp kireçleniyor ve üzeri kapatılıyor. İmha işlemi bu şekilde yapılıyor." diye konuştu.

"İnsanlarımızın sağlığı tehdit altındadır"
Türk Tabipler Birliği ise ‘2018 Türkiyesi’nde Şarbon Karantinası’ başlıklı açıklamasında, "Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kurumu hasta hayvanları imha ettiğini ve her türlü yasal önlemin aldığını bildirmekle sorumluluktan kurtulamaz; şu soruların yanıtı kamuoyunu tatmin edecek şekilde en kısa zamanda verilmelidir:

- Bu hayvanlar yasa ve yönetmelik hükümleri hiçe sayılarak şarbon basili taşımasına rağmen nasıl ithal edilmiştir; hangi gümrük kapısından geçmiştir; sorumluları kimlerdir ve haklarında yasal işlem yapılmış mıdır?

- Kamuoyuna yansıyan Ankara’daki grup dışında başka hayvan gruplarında da şarbona rastlanmış mıdır? Rastlandıysa ne gibi işlemler yapılmıştır; kamuoyuna niçin bilgi verilmemiştir?

- Kurban pazarlarında satılan tüm küçük ve büyükbaş hayvanlar Hayvan Sağlığı ve Zabıtası - Yönetmeliğinin ilgili yönetmeliğince gerekli muayeneden geçirilmiş midir?

- Son bir ay içinde deri, akciğer veya barsak şarbonu şüphesi ile sağlık kurumlarına başvuran vatandaşlarımız var mıdır? Eğer varsa sağlık durumları nedir?

- Şarbonlu hayvanlar nedeni ile yapılan karantina uygulamasından dolayı uğranılacak ekonomik zararlar nasıl telafi edilecektir?

Aslında son dönemde yaşadığımız bu olay bile tek başına ülkemizde gıda güvenliği krizi yaşandığını; sorunun günden güne giderek büyüyen halk sağlığı sorunu haline geldiğini göstermektedir. İnsanlarımızın tükettiği etten sebzeye kadar tüm gıda maddeleri biyolojik, kimyasal, fiziksel her türlü gıda riskine açıktır ve insanlarımızın sağlığı bu anlamda tehdit altındadır." ifadelerini kullandı.

Haber: C. ÜSTÜNER