Şehir merkezinin alüvyon bir arazi üzerinde konuşlandığı Düzce'de bu durum afet riskini katlıyor. Depremlere bu tür alanlarda daha çok rastlanmasına karşılık il merkezinde yapılaşmaya hız kesmeden devam ediliyor. Uzmanların "Artık frene basılmalı" çağrılarına kulak tıkandığı imara açılan yeni alanlarla gözler önüne seriliyor.

Düzce için tehlike çanları

Son olarak bu konuya parmak basan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkan Yard. Doç. Dr. Ali Ateş, "Deprem riski altında olan bir bölge olması nedeniyle Düzce'de mikro-bölgeleme yapılması şart." uyarısı yaparak ilgililere seslendi. Ateş'in gündeme taşıdığı mikro-bölgeleme, yerleşime açılması düşünülen ile yapılaşmış alanlardaki tüm afet tehlikelerini büyük ölçekli halihazır haritalar üzerinde belirleyen çalışma olması nedeniyle 2 kez depremle yıkılmış bir il olan Düzce için hayati önem taşıyor. Hasarlı ve 40-50 yıllık miadını doldurmuş binalar nedeniyle ölüm tehlikesinin kol gezdiği şehirde, yapılaşma adına alınan kararlarda doğru bir yol izlenmediği uzmanlar tarafından da doğrulanıyor. 1999 yılından ders çıkarılarak zeminin şartlarına göre imar izni ve kat sayısı verilmesi gereken Düzce'de doğru yapılmayan planlama tehlike çanlarının çalmasına zemin hazırlıyor.

Güvenli arazi kullanımını sağlaması ve kentsel dönüşüm gibi çalışmalarda anahtar görevi üstlenen mikro-bölgeleme gibi disiplinli bir çalışmaya Düzce'nin ihtiyacı ortadayken neden bugüne kadar bu yönde bir adım atılmadığı sorusu akılları kurcalıyor.

HABER;C.ÜSTÜNER