Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen "Düzce Deprem Çalıştayı" üniversitenin konferans salonunda yapıldı. Düzce Valisi Ali ihsan Su, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Genç, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu başta olmak üzere bir çok üniversiteden bilim insanlarının katıldığı çalıştayda deprem ve depremin getirdiği hasarı en aza indirgemenin şartları konuşuldu.



Deprem öldürmez, bina öldürür



Vali Ali İhsan Su, açılışta yaptığı konuşmada, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nde 980 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 836 kişinin de yaralandığını, 16 binin üzerinde konutun 4 binin üzerinde işyerinin ağır hasar gördüğünü hatırlattı. Bina kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalara devam edildiğini dile getiren Vali Su, "Deprem öldürmez, bina öldürür" uyarısında bulundu:



Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney de yaptığı konuşmada müreffeh bir Düzce için çabalarının sürdüğünü belirterek, Düzce'nin bir marka şehir olması için çalıştıklarını kaydetti.



Depremlerinde çok şey öğrendik ama çoğunu unuttuk



DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu da "17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde çok şey öğrendik ama çoğunu unuttuk." diyerek başladığı sözlerine "Üniversite olarak amacımız bilimin yol göstericiliğinin yaşamın her alanına yansıması için aracılık etmek." dedi.


Yapı stoğumuz çok kötü

Açılış konuşmalarının ardından bilim insanlarının sunumuna geçildi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arslan'ın moderatörlüğünde yapılan çalıştayın ilk konuşmacısı olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken, Kuzey Anadolu Fay hattınını nereden ve nasıl kırılacağının bilinmediğini ifade ederek, "Bizim yapı stoğumuz çok kötü" diye konuştu.


Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan da güvenli yapı tasarımı için geçmiş depremlerden alınacak örnekler üzerinde durdu.

İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi, Yapı Statiği Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Gülten Gülay, Düzce Depremi'nde yıkılmış ve hasar görmüş betonarme binalardan elde edilen veriler üzerinde genel bir değerlendirmede bulundu.



Prof. Gülay, doğal bir afet olan depremi önlemenin mümkün olmadığını hatırlattı. Son konuşmacı Deprem İzolasyonları Derneği Başkanı Eren Kalafat da Türkiye'de deprem izolasyonlu yapıların güncel durumu hakkında bilgiler verdi.



Deprem çalıştayının son bölümü olan soru-cevap bölümünde özellikle çok katlı yapıların Düzce gibi özelliklere sahip bölgelerde doğuracağı olumsuz sonuçlar tartışma konusu oldu. Öğrencilerin ağırlıklı olarak takip ettiği Düzce Deprem Çalıştayı'nda belediyeden gelen bir kaç yetkili ve Düzce İnşaat Mühendisleri Odası'ndan katılan oda temsilerinin dışında halktan kimse yoktu.

Haber; E.TAYHAN