11 gün rötarlı toplantı

Yapıldı-yapılacak denilerek 9 yılın üzerinden geçtiği Kaynaşlı, Yığılca ve Cumayeri ilçelerine inşa edilecek atık su arıtma tesisleri konusunda beklenen toplantı yapıldı. Bugüne kadar kurumlararası anlaşmazlıklar başta olmak üzere mahkeme süreci, projedeki değişiklikler ve yer arayışı gibi bir çok gerekçe ile sekteye uğrayan tesis inşaatları ile ilgili daha önce 2 Mayıs'ta İSKİ'de toplantı yapılacağını açıklayan Düzce Milletvekili Faruk Özlü, söz konusu görüşmenin 13 Mayıs'ta gerçekleştiğini bildirdi.

“Bu yıl içinde başlanması konusunda mutabakat sağladık”

Sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna bilgilendirme yapan Özlü, İstanbul’da İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ve kurum yetkilileri ile Düzce’nin kanalizasyon arıtma tesisleri ve şebeke sisteminin kurulması ile ilgili bir çalışma toplantısı yapıldığını kaydetti. Toplantıya milletvekilleri, belediye başkanları ve AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin'in katıldığını kaydeden Özlü, toplantı sonucunda alınan kararları şöyle aktardı: “Haziran ayı sonuna kadar İSKİ’ye yer teslimi ve imar planı onaylarını gönderme, bu yıl içinde Düzce İSKİ havzası arıtma tesislerinin ihalesinin yapılması ve ise başlanması konusunda mutabakat sağladık. Bu şekilde, yıllardır konuşulan, ancak sonuçlandırılamayan, ilerleme kaydedilemeyen, Düzce’nin bir sorununu daha birlikte çözmüş olduk. İSKİ Genel Müdürü Hocamız Dr. Dursun Atilla Altay ve ekibine teşekkür ediyoruz.”

Göz göre göre kirlilik!

Yıllardır yapılamayan tesisler yüzünden ilçelerin kirli suları Melen Suyu ve Asar Deresi'ne akmaya devam ederken, yapılan bu açıklama doğrultusunda artık inşaatın başlaması bekleniyor. Göz göre göre çevre katliamı yaşanmasına 'dur' denmesi açısından acil ihtiyaç olmasına karşılık sürecin uzayıp gitmesi, Düzce'ye büyük zarar veriyor. Bu duruma zaman zaman sivil toplum örgütlerinden de tepkiler geliyor. Son olarak Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği, Melen Suyu ve Asar Deresi'nin  kanalizasyon suları ile kirletilmesine son verecek olan atık su arıtma tesisleri konusunda sorumluları göreve davet etmişti. Çevre Kanunu’na göre 3 ilçeye yapılacak atık su arıtma tesislerinin bugüne kadar kurulmuş olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kimin eliyle olursa olsun tesisler artık yapılmalıdır.” denilmişti.

Haber:C.ÜSTÜNER