Düzce’de yaşanan ve yaraların sarılması için gayret gösterilen afet bölgesindeki son durum Düzce Valiliği tarafından açıklandı.

Devam eden arama çalışmalarına hâlihazırda; 213 personel, 45 araç, 3 tane 8x8 Amfibik Araç, 8 tane kurtarma botu, 13 Arama Kurtarma Köpeği, 3 Helikopter ile kara ve denizden aramalar gerçekleştirilmekte olduğu açıklandı.

Kapalı köy yolunun kalmadığı belirtilen açıklamada Akçakoca’da 4 mahallenin ve Cumayeri’nde 1 mahallenin henüz ulaşıma açılmadığı yol açma çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.



Sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam etmesi için çabalandığına yer verilen açıklamada, kurum binalarının hasar gördüğü köylere mobil sağlık istasyonları kurulması sağlandığı hatırlatılırken, son durum raporunda, bölgede sağlık taramalarının devam etmekte olduğuna yer verildi..

22 köy ve 3 plajda ilaçlama yapıldığı ifade edilirken, Esmahanım, Uğurlu, Dilaver ve Harmankaya köylerinde, bölgede su numuneleri alınıp kontrolü sağlanmakta olduğu aktarıldı.



Enerji hizmetinin de sağlanabilmesi için yürütülen çalışmalarda ise 23 aracın 56 personel ile görev yaptığı belirtilirken, Akçakoca’ya bağlı Kurukavak, Esmahanım, Dilaver, Küpler, Davutağa köylerinde toplam 5 jeneratörün hizmet verdiği vurgulandı.

Bölgede temel ihtiyaçları karşılamak için mesai yapan Türk Kızılay’ı ise 18 Temmuz’dan itibaren 7.650 kap sıcak yemek, 6.120 ekmek, 3.096 ikramlık, 6.000 muhtelif gıda malzemesi, 78 hijyen seti, 75 battaniye, 134 giyim malzemesi dağıttığı ifade kaydedilirken bölgeye bidonlar ile içme suyu sürekli verilmektedir. Psikososyal hizmetlerin de devam ettiği bölgede 722 vatandaşa hizmet verilmekte olduğu belirtildi.



Yapılan hasar tespit çalışmalarında şimdiye kadar 300 binanın az hasarlı olduğu, 75 binanın ağır hasarlı olduğu ifade edilirken, 100 binanın ise yıkıldığı açıklandı.

Selden zarar gören köylerde toplam 402 zarar tespit edildiğinin altı çizilirken, gelen ihbar ve taleplere göre çalışmaların devam edeceği belirtildi.



Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde tarımsal hayvansal ve su ürünlerinde ön hasar tespit çalışmaları tamamlandığına yer verilen raporda; 1.687 çiftliğin zarar gördüğü, 5.562 dekar fındıklıkta hasar oluştuğu, 14 ahırın tahribat gördüğü, 72 adet büyükbaş, 177 adet küçükbaş hayvanın, 621 dekar mısır tarlasının, 443 arılı kovanın, 200 boş kovanın zarar gördüğü belirtildi. 2 Kümesin tahrip olduğu afette, 160.500 Etlik Tavuk, 2 traktörün, 25 balıkçı teknesinin, 2 alabalık tesisinin ve 43 balık ağının zarar gördüğü aktarıldı



Destek amacıyla bölgede baz istasyonunun hizmet vermekte olduğu kaydedilirken, yerel koordinasyon amacıyla AFAD Mobil Koordinasyon aracı Akçakoca Merkez’de görevlendirildiğinin belirtildi.

Raporda son olarak Sel felaketinin yaşandığı günden bu yana Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi koordinesinde çalışmaların özverili bir şekilde devam etmekte olduğuna dikkat çekildi.



Haber: İ.İ.AYDOĞDU