Düzce, 9 Aralık 1999 tarihinde il statüsüne geçerek Türkiye’nin 81’inci vilayeti oldu. Ancak 13 yıl geçmesine karşın hala bir çok proje ya hayata geçmeyi ya da tamamlanmayı bekliyor. Bu durum da Düzce'nin il olmanın nimetlerinden yeterince faydalanamadığı yorumlarına neden oluyor. 1999 yılında yaşanan iki büyük felaket sonrası Düzce, devletin kanatları altında yaralarını sarması için 9 Aralık 1999 tarihinde 584 Sayılı KHK ile il statüsüne kavuşturuldu. Ancak 13 yıldır yapılamayan geciken hizmetler, olması Düzce’nin il olmasının faydalarını da tartışır hale getirdi.
13 yılda, yıkılan konutların yerine devlet konut yaptı. Prefabrik ve geçici binalarda hizmet veren Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Adliyesi ve Emniyet Müdürlüğü yeni binalarına taşındı. Ancak, 13 yıldır il olan Düzce'de kültür merkezi, 300 yataklı devlet hastanesi ve Yığılca yolu gibi tamamlanmayı bekleyen önemli projelerin dışında otoban çıkışı, terminal, Katı Atık Depolama Tesisi ve Camikebir'deki kentsel dönüşüm gibi ilin gelişimi açısından gerekli olan projeler de hayata geçmeyi bekliyor.

 Komşu iller modern terminallerine çoktan kavuşurken, Düzce hala beklemede. Kiremit Ocağı’nda yeni hastanenin temeli yıllar sonra atıldı Onun da inşaatı müteahhitten kaynaklanan sorun nedeniyle ağır aksak ilerliyor. Yapımı artık yılan hikayesine dönen Kültür Merkezi proje eksikliklerinden hala bitirilemedi. Yapımına yıllar sonra başlanan Üniversite yolu bir türlü bitirilemedi. Kalıcı Konutlarda atıl duran ve neredeyse çürümeye başlayan işyerleri ile ilgili nihayet adım atıldı. 13 yıldır prefabrik okullar için çözüm üretilemedi hala 18 okul prefabrik binalarda eğitim veriyor.

Haber; H. İŞCAN