Müslümanların en önem verdiği aylardan biri olan Muharrem ayı 2 Ekim Pazar günü başladı. 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak olan Muharrem ayının 10. günü ihya edilen Aşure Günü ise 11 Ekim Salı gününe denk geliyor. Aşure ayı olarak da nitelendirilen bu önemli ayda vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına aşure dağıtarak, yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneğini sergiliyor.

Esnafları temsil eden Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus da Muharrem ayı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Çelikus, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kerbela’da 680 yılında kardeşler arasında fesatlık ateşi yakılmıştır. İslam tarihi için oldukça yıkıcı olan yüreklerimizi hala dağlayan bu acı olay 2016’da tekrar teşekkül etmiş 15 Temmuz gecesi iktidar, makam hırsı, düşmanlık adeta hortlamış öyle bir hale gelmiştir ki kendi vatandaşlarına, ülkesinin Genel Kurmay’ına, Meclisi’ne saldırtmıştır ve 15 Temmuz aynı Kerbela gibi Türkiye toplumsal hafızasında unutulmayacak acı izler bırakmıştır.”

Aşure tadında bir Türkiye istiyoruz”

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Türkiye mozaği ile Aşure arasında benzetme kurarak farlılıklardan doğan güzelliğe dikkat çekti ve “Aşurenin içine konan nohut, inciri, üzüm, fasulye ceviz, fındık ve diğer tüm nimetler kendi başlarına ayrı ayrı tatlar olduğu halde bir araya geldiğinde aşure gibi bir lezzeti ortaya çıkarıyorsa ülkemizdeki etnik ve mezhepsel farklılıkları da birleştiğimizde ortaya çıkacak güzelliklerin ayrı ayrı kıymetli parçaları olarak görmeliyiz. Farklılıkları zenginlik olarak görmek yerine sürtüşmelerin nedeni olarak görüyoruz. 15 Temmuz’da özellikle Yenikapı ruhunda biz bu birliği yakaladık. Aziz milletimizin bu ruhu koruyarak, tarihinden kıymetli dersler çıkararak birlik ve beraberlik içinde, kardeşlik hukukuna dayalı bir şekilde yaşamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederek herkesin Muharrem ayı mübarek olsun diyorum.” açıklamalarında bulundu.