Efteni Gölü resmen kangren!
Her gelenin başka bir umut verdiği, parmakla gösterilecek güzellikteki Efteni Gölü bu yıl da kazma atılmayan projeler arasında yerini ivedilikle korudu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “İkinci Abant olacak” dediği Düzce Efteni Gölü projesi için son imzaların geçtiğimiz Kasım ayında atıldığını açıkladı. Düzce’de turizme ivme kazandırılması adına önemli bir eşik daha atlandı ancak Düzce’nin eşsiz güzellikteki değeri Efteni Gölü hak ettiği değeri bu yıl da göremedi. Maliyeti yaklaşık 45 milyon olan proje, 2018’e sarktı.

Efteni Oteli de termal turizm mi, rehabilitasyon merkezi mi derken geçirdik
Yaklaşık 10 yıl önce yatırımcısının girdiği ekonomik kriz nedeniyle bir süre hizmet verdikten sonra kapıları kapanan Eftenia Otel de 2017’yi atıl geçirdi. Uzun yıllardır değerlendirilmeyi bekleyen otel, bu yılı da Düzce Üniversitesi mi yoksa Düzce Belediyesi mi alacak belirsizliği ile geçirdi. Düzce Üniversitesi’nin sağlık ve rehabilitasyon alanında hizmet vererek turizme kazandırmak için çalışmalar yürüttüğü Eftenia Otel Düzce Belediyesi’nin de markajına girdi.

Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in istifası sonrası başkanlık koltuğuna oturan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay göreve gelmesinin ardından otelde yerinde incelemelerde bulundu. Ay, yaptığı açıklamada, “Üniversite almazsa biz talibiz, sosyal tesise dönüştürmek istiyoruz” dedi. Ancak bu yıl da çokça konuşulan fakat icraata geçilmeyen projeler arasında yerini alarak atıl vaziyetteki durumunu korudu.

Melen Su Park Projesi açılması bekliyor
Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in “Vizyon projem” dediği ancak açılışını yapamadan görevinden istifa ettiği 1 buçuk milyarlık Melen Su Park Projesi ile ilgili Keleş’in görevi bırakması sonrası önemli gelişmeler yaşandı.

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, “Öncelikli başka işler var” diyerek projenin 2. etabını iptal etti. 2017 yılının yaz aylarında açılması beklenen ancak çalışmaları tamamlanamayan Melen Su Park 1. Etap Projesi için Başkan Ay yıl sonunu işaret etse de bu tarih de tutmadı. 2017’ye veda etmeye sayılı günler kalmasına karşılık milyarlık yatırım hala bitirilemedi. Düzceliler’e kazandırılacağı tarih 2018 yılına ötelendi.

Kuzey Çevre Yolu da bitmedi
Yine Düzce ulaşım ağı için en önemli yatırımlar arasında olan Kuzey Çevre Yolu da tamamlanmayı bekleyen projeler arasındaki yerini aldı. Bakan Özlü’nün 7 Kasım 2016 tarihinde Konuralp'ten Aynalı Köyü, Vakıf, Sarımeşe ve Çilimli altından Gölyaka Sapağı'na bağlanacağını söylediği Kuzey Çevre Yolu projesinin üzerinden de 1 yılı aşkın süre geçti. 2015 yılında startı verilen ancak tamamlanmayan proje Düzce’nin trafik sorununa önemli bir çözüm getirecek.

Hayvan barınağı hala çok büyük ihtiyaç
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün mimarı olduğu Modern Hayvan Barınağı Projesi de 2017 yılı içerisinde tek kazmanın vurulmadığı projelerden oldu. Kurulacağı alan olarak açıklanan Subaşı Köyü’nde bulunan Orman Bakanlığı’na ait araziye yapılacak olan ve dünyada örnek bir tesis olarak lanse edilen barınak projesi sokak hayvanlarının sürü halinde gezmesi nedeniyle insanları tedirgin etmesi açısından bir an önce hayata geçirilmesi önem arz ediyor.

Atık su arıtma tesislerinin olmayışı tehlike saçıyor
Su kaynaklarının göz göre göre kirletilmesi nedeniyle acil ihtiyaç olmasına karşılık 10 yılı aşkın süredir ilçelere kazandırılamayan atık su arıtma tesisleri konusunda bu yıl da bir arpa boyu yol alınamadı. İl Koordinasyon Kurulu Toplantıları’nda Düzce’de sürdürülen ve hayata geçirilecek yatırımları anlatan DSİ yetkilileri, hala proje aşamasında olan tesislerin yapımı ile ilgili net bir tarih vermedi. İstanbul gibi metropol bir şehrin su ihtiyacının karşılandığı bir ilde kirli suların direkt su kaynaklarına karışması rağmen neden hala çalışmalara başlanmadığı bu yıl da sık sık sorgulandı. Birçok projede olduğu gibi atık su arıtmada da Düzce’nin kaderinin 2018 yılında çizilmesi bekleniyor.

Haber: Ö.YILMAZ