Türkiye Büyük Millet Meclis Genel Kurulunca görüşmeleri süren Sosyal Güvenlik Reformu nedeniyle sigorta müdürlükleri hareketli günler yaşıyor. Reformdan etkilenmek istemeyen pek çok kişi ya kendisi ya da eş ve çocukları için sigorta girişi yaptırıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 1 Ocak 2008 ile 15 Nisan 2008 Tarihleri arasında 350 bin kişi sigortalı işe giriş bildirgesi verdi. 2007 yılı toplamında ise sadece 238 bin kişi sigortalı olmuştu. Vatandaşların sigortalı olmak için yoğun çaba göstermesi, SGK İl Müdürlüklerinde kuyruklara yol açtı.

İl müdürlükleri bir yandan vatandaştan gelen sigorta başvuru taleplerini karşılamaya çalışırken diğer yandan çocuk sigortalılar mercek altına alınıyor. İş kanununa göre 14 yaşını doldurmamış çocukların belli şartlar çerçevesinde istihdam edilebileceğine dikkat çekildi. Buna göre fiili çalışmaya dayanmayan anlaşmalı sigortalıklar iptal edilecek. İl müdürlükleri kısa bir süre içinde çocuk yaşta yapılan sigorta girişlerinin denetimine başlayacak.

 

İlimizde de durum farklı değil,  yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Ocak ayında 665 kişi , Şubat ayında 420 kişi, Mart ayında  543 kişi yeni sigortalı olurken 01 Nisan - 17 nisan arası 933 kişi sigortalı olmak için başvuru yapmış.