Düzce’de hasarlı binalar için verilen süre 30 Mart’ta dolmuştu. Bu süreye kadar onarım yapılmayan binalara kamu hizmeti verilmeyeceği bildirilmişti. Ancak, süre dolduktan sonra yaklaşık 1,5 ay geçmesine rağmen bu uygulama başlatılmadı. Mecliste görüşülecek olan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanun tasarısı beklenirken, tasarının mecliste görüşülerek yasallaşmasının ardından hasarlı binaların akıbeti belli olacak.
Riskli binayı yıktırmayana suç duyurusu
Yasa bir çok düzenlemeyi beraberinde getirdi. Yasaya göre, gecekonducuya konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Riskli yapıların yıktırılması için yapı maliklerine verilen süre ise 30 günden 60 güne çıkarıldı. Riskli binayı yıktırmayan içinse Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak. Riskli yapıların yıktırılmasında malikler ile anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların maliklere, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek.
15 gün itiraz süresi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların tespitini süre vererek, sahiplerinden isteyebilecek. Tespitler, verilen sürede yaptırılmazsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediyeler ile il özel idarelerince yapılacak. Bu tespitlere karşı ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek.
Riskli bulunan yapıların maliklere, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Bu süre içerisinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının ''idari makamlarca yıktırılacağı'' belirtilip, tekrar süre verilerek tebligatta bulunulacak.
Gecekondu sahibine, gecekondusuna karşılık konut verilinceye, nakde dönüştürülüp ödeninceye veya konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak. Gecekondu sahiplerine gerekirse nakdi yardım yapılabilecek.

 

Haber; H. İŞCAN