Fransa Senatosu'nda 'Sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasa tasarısının oylanması sırasında, 348 üyesi bulunan Senato'da toplantıya yaklaşık 50 senatör katıldı.
Senato'da ilk olarak hükümet adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier söz aldı. Ollier 'soykırım'ın zaten daha önce kabul edildiğini, şu anda ele alınan yasa ile 'soykırım'ın Fransız kanunalarına uyarlandığını belirtti. Yasa tasarısının oylanması sırasında Habertürk Kanalı’nda canlı yayına katılan Yaşar Yakış, bu yasa tasarısının kuvvetler ayrımı ilkesine aykırı olduğunu söyleyerek, böyle bir konuda ancak yargıçların karar verebileceğini belirtti.

Yakış, “2001 yılında çıkarılan yasayla “ 1915 olayları soykırım olarak tanınır” denilmişti. Bu tasarının yasallaşması ve anayasa mahkemesine gitmesi halinde, mahkeme 2011 yılındaki kanunu da incelemeye alır “ diyerek, karışıklık olabileceğini vurguladı.

Yakış, bu konuda Türkiye ne yapabilir? Sorusuna ise, “ Kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım” şeklinde cevap verdi.

Yaşar Yakış, “ Fransızca eğitim veren okulları kapatmak gibi bir eylemde bulunursak, Fransa’ya tepki göstermiş olmuyoruz. Uluslararası toplumların çoğu Fransızca konuşuyor. Gençlerimiz Fransızca öğreniyor. Uluslararası ortama girmek için gerekli olan dilin öğrenimini kısmamız lazım.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN