Türkiye dumansız hava sahasına dün geceden itibaren kesin geçiş yaptı. Günlerdir gündemde olan düzenlemeyle artık sigara yalnızca evde ve tamamen açık alanlarda içilebilecek. Bugünden itibaren evler hariç, kamu alanları dahil tüm kapalı alanlarda, taksiler dahil tüm toplu taşıma alanlarında, dershanelerin, tüm okul öncesi, ilk ve ortaöğrenim kurumlar’nın, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında artık sigara içmek yasak. Apartman merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanları da yasak kapsamına giriyor.
Lokanta, restoran, kahvehane, kafetarya, birahane, bar gibi tüm eğlence mekanları ile açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat, eğlence faaliyetinin yapıldığı yerlerde yasak uygulanacak. Açık havadaki sanat ve eğlence organizasyonlarında sigara içilmesi için oluşturulan alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçemeyecek. Bu uygulamayla konser alanları ve stadyumların belirli bölümlerinde sigara içilebilecek. Sabit ya da seyyar bir tavanı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı olan alanlarda da sigara içilemeyecek. Bu durum bahçesi olan işletmeleri ilgilendiriyor. Ancak, düzenlemeye uygun bahçesi olan işletmelerde de yan masada sigara içen bir müşterinin sigara içmeyen diğer müşteriyi etkilemesine izin verilmeyecek. Huzurevi, akıl hastanesi, cezaevi, şehirlerarası veya uluslararası denizyolu araçlarının güvertelerinde sigara içmek serbest olacak. Ancak, bu alanlarda sigara yüzde 10'luk bölümde içilebilecek ve buralara çocukların girmesi yasaklanacak. Yasak alanlarda sigara içenler 69 lira, sigara içilmesine izin veren işletmeler ise 560 liradan 5 bin 600 liraya kadar para cezası ödeyecek. İşletmeler, sigara içmenin yasak olduğunu belirten levhaları görünür yerlere asacak. Tabela asmayanlara 1120 TL para cezası verilecek.
Sigara paketini, kağıdını veya izmaritini sokaklar dahil yere atanlar da 25 lira ceza ödeyecek. Medyaya ilan verilemeyecek, televizyonlarda sigara görüntüsü yer alamayacak. Sigara bayilere veya tüketicilere teşvik, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtılamayacak. Bu yasaklara uymayanlar 56 bin ile 280 bin TL arasında para cezası ödemek zorunda kalacak. Kesilen cezalar Hazine'ye gelir olarak kaydedilecek. Yeni dönemde sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti veren yerlerde sigara satışı yapılamayacak. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de sigara otomatlarından ve internetten sigara satışı artık yasak. Türkiye'de sıkça görülen tek sigara satışı da tarihe karışıyor. Cezası 1120 ile 11 bin 200 lira arasında değişiyor. 18 yaşından küçüklere, her ne olursa olsun sigara satışı yapılamayacak. 18 yaşından küçüklere sigara sattığı tespit edilenlere 6 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezaları verilebilecek.