8 yıl aradan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen “Çevre ve Şehircilik Şurası” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve milletvekillerinin de bulunduğu geniş bir katılımla yapıldı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile ilçe ve belde belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda tüm Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm ve yenileşme çalışmaları ve stratejileri değerlendirildi.

“Ben ‘dikey’ mimariden yana değilim”
Erdoğan şöyle devam etti: “Az önce Sayın Başbakan da söyledi. Ben ‘dikey’ mimariden yana değilim. Ben ‘yatay’ mimariden yanayım. İnsan topraktan uzak değil toprağa yakın olarak yaşamalıdır. Böyle düşünüyorum. Bugünün Türkiye’si böyle bir çirkinliği, böyle bir nobranlığı asla hak etmiyor. ‘Dikey’ mimarinin altında yatan gerçek nedir? Az topraktan çok büyük para kazanmak. Yapılan iş budur.”
 
“Doğal afetin, depremin ne zaman geleceği belli olmaz.” diyen Erdoğan, “Bizim elimizi çabuk tutup süratle bu dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

“Müteahhitler acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyor”
Kot farkı üzerinden müteahhitleri eleştiren Erdoğan, “KOT denilen bir olay var ve bununla ne yazık ki müteahhitler acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyor. KOT olayında kesinlikle denizden verme anlayışını getirmemiz lazım. Beyefendi nereden inşaatı alıyor, en yüksek noktadan. 950 verdiysen, denizden buna baktığında ortaya ne çıkar? 2-3 kat yerine 5-6 katlı bina çıkıyor. Her bakımdan ortaya güzellik çıkması lazım. Bu konularda belediyelerimizin hassas davranması lazım. Bodrum güneşi görmeyen yerdir, toprağın altındadır. Kalkıp etrafını açmak suretiyle zemin oluşturmak bana göre ihanettir. Neymiş fazladan bir kat, iki katmış. Şehre ihanet ediyorsun ihanet. Eğer medeni olacaksak böyle medeni olacağız.”

Belediyelere uyarı: Şehirleşmeyi hızlandırmazsan gecekondular hızlanır
“Çevre düzeni planlarının tamamlanması da son dönemde kat edilen mesafeler arasındadır.” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu konuda da hükümetimizin çok ciddi kararlar olması lazım. Belediyelerimize bir süre temin edilmeli. 6 ayda bu planın onayı bitmelidir. Kalkıp da istediğim zaman bunu bitirmeliyim, böyle bir mantık olmaz. Çalışsın arkadaş. Planlama Müdürlüğü'nde 5 kişi 10 kişi çalıştırıyorsan 20 kişi çalıştır. Şehirleşmeyi hızlandıralım, sen hızlandırmazsan gecekondular hızlanır.”