Düzce’nin değerinin yükseltilmesi, ekonomik kültürel ve sosyal yönden güçlü olması için yatırıma ve tanıtıma önem verilmesi gerektiği söylenir hep. Konum itibariyle turizmde, eğitimde, sanayide Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri olması gereken Düzce’de, Karayolları dışında çalışan birim yok. Bağlantı yolu, kavşaklar ve dalçık projesi ile sadece yollarda bir çalışma gözlenirken, başlayan ve ağır aksak ilerleyen projeler ile yıllardır konuşulan ancak henüz hayata geçirilemeyen projeler den de 2011 yılında ses çıkmadı. Turizmde yıl içinde Düzce’ye hiçbir yatırım yapılmazken, geçen yıl birçok yeni okul kazandırılan Düzce’ye bu yıl eğitim alanında da çivi çakılmadı. Sağlık ve sosyal projeler i ise, ödeneksizlik ya da müteahhit programları yüzünden bir ileri iki geri ilerliyor.

Yığılca yolu

7 Mayıs 2011 tarihinde Yığılca’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yığılca yolu için verdiği sözden sonra, 6 Temmuz 2011 tarihinde ihale yapıldı. Yolun tamamı ihaleye çıktı. Yol çalışmalarının başlaması için ihaledeki yasal sürecin tamamlanması bekleniyor.

Kültür merkezi

Düzce’de devam eden yatırımlar arasında bulunan kültür merkezinin maliyeti artınca, ödenek talebi için AK Parti heyeti Ankara’da bakanla görüşmeye gitti. Geçtiğimiz haziran ayında hizmete açılması planlanan merkez ödenek bekliyor.

Devlet Hastanesi

Düzce’de ağır aksak ilerleyen projelerden biri de yeni yapılmakta olan 300 yataklı devlet hastanesi. Fidanlık mevkiine yapılan hastane inşaatı devam ediyor etmesine de planlandığı tarihte bitmeyecek gibi görünüyor.

Entegre hastaneler

2011 yılının başında Cumayeri ve Gümüşova’nın ortak kullanacağı entegre hastanesi için yer tespiti yapıldı. Bir yer tespiti yapılan ilçe de Yığılca'ydı. Yer tespiti yapıldıktan sonra çalışmalara başlanacağı söylenen, yatırım programına alındı denilen hastaneler için yılsonu gelmesine rağmen henüz harekete geçilmedi.

Turizm yatırımı yapılmadı

Yeşili bol fındık kenti olan Düzce’de turizmin giderek önem kazanan bir sektör olduğu söyleniyor. Yazın merkeze bağlı bölgelerde bulunan rafting tesisleri, yayla ve şelaleler yerli turistleri çekerken, kış turizminde Düzce henüz adını duyuracak kapasitede değil. Düzce’nin turizme açılan kapısı Akçakoca’da yeni bir yatırım yapılmadı.

Eğitim yatırımları da yok

Geçtiğimiz iki yılda Düzce’ye okul binaları kazandırılırken, 2011 yılında yeni bir yatırım başlamadı ve programa alınmadı. 15 okul yeni eğitim öğretim dönemine yine prefabrik okullarda başladı.

Sporda tesis fakiriyiz

Düzce mevcut 5 spor tesisi ile en az spor tesisi olan iller sıralamasında son sırada. Yeni bir stad, yeni ve modern bir spor salonu, Şıralık’ta yeni tesisler, bu projeler bu yılda konuşuldu. Ancak yeni stad için spor bakanı ile görüşülmesi dışında hiçbir gelişme yaşanmadı.

Haber; H. İŞCAN