AK Parti Gümüşova 6.Olağan İlçe Kongresinde konuşan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, geçtiğimiz hafta il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki değişikliğin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.Keşir, milletin talebiyle ortaya çıkan bir düzenleme yapılacağı zaman ana muhalefet partisinin yaygara yaptığını dile getirdi.

Nikahınşekli, usulü ve yaşıyla ilgili hiçbir düzenleme yapmadık
Düzenlemenin Nüfus Kanunu’nda olduğunun altını çizen Keşir, “Öyle kıyametler koparıldı öyle tezviratlar koparıldı ki sanki nikahın şekli değişiyor. Biz Türk Medeni Kanunu’nda bir düzenleme yapmadık. Nikahınşekli, usulü ve yaşıyla ilgili hiçbir düzenleme yapmadık. Laiklik ilkesi çerçevesinde onlar aynen korunuyor.” dedi.

Müftüler 657’ye tabi devlet memurları değil mi?
Sadece nikahı belediyelerin kıydığı şartlarda ‘kimler kıyabilir?’ maddesine ilave yaptıklarını dile getirerek “Muhtarlar, Gemi Kaptanları, Dış temsilcilikler, yabancı misyon görevlileri kıyabiliyordu. Müftüler 657’ye tabi devlet memurları değil mi? biz 657’ye tabi devlet memurları içinde ayrımcılık mı yapıyoruz? Onları ikinci sınıf mı görüyoruz da bir memurun kıydığı nikahı müftüler kıymaya kalktığında tezvirat yapıyoruz. Bugün normal bir memur hangi şartlarda nikah kıyıyorsa vatandaş talep ettiği takdirde o ilçenin müftüsü vasıtasıyla nikah kıyabilecek.” şeklinde konuştu.

Bu uygulama resmi kaydı olmayan evliliklerin sayılarını azaltacak
Türkiye’de dini nikahı din görevlisinin kıydırmasına ilişkin yüzde 90’ı aşan bir talep olduğunu ifade eden Keşir, “resmi nikah önce kıyılmak kaydıyla, aile cüzdanı gösterilmeden dini nikah kıyılamayacak. Bunda hiçbir değişiklik yok. Evlilik yaşı küçülecekmiş de kadınlar mağdur olacakmış. Bu uygulama resmi kaydı olmayan evliliklerin sayılarını azaltacak. Çünkü insanlar iki ayrı kuruma gitmiyorlar. Resmi nikahın şekli, biçimi ve şartlarında hiçbir değişiklik yapılmadı” diye ifade etti.
Dış politikadaki gelişmelere de değinen Keşir Türkiye’nin milli güvenliğini Kerkük’le başladığını kaydederek ‘Kerkük bizim kırmızı çizgimiz’ dedi.

Haber: Y. SEVER