Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde baharı andıran mevsim şartları ülkemiz genelinde ve ilimizde yaz döneminde kuraklık tehlikesiyle karşı karşı kalacağımız endişesi yaratıyor.Geçtiğimiz gün mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk yetkilileri biran evvel önlem alınması noktasında uyarıda bulunmuştu.Öztürk çiftçinin büyük sıkıntılar yaşacağını ifade ederek Düzce'de yüzde 50 kuraklık hissedileceğini ifade etmişti.



Görünen o ki erken gelen bahar ,havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi İlimizde ve Ülke genelinde yaz dönemini oldukça sıkıntılı olarak geçireceğimizin sinyalini veriyor. Düzce'de özellikle tarım alanında bir çok ürün sektöründe yaşanması beklenen kuraklık sorunu ekonomik yönden üreticiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Yaz aylarını ciddi sıkıntı içerisinde geçireceğimiz yönde yetkililerden gelen bu uyarıları biran evvel dikkate almalı ve acil önlem planları hazırlanmalı.Sonbahar ve Kış aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle Hasanlar barajındaki su seviyesinin oldukça düştüğü görülürken komşu ilimiz Sakarya ile Kocaeli’nin içme suyu havzası olarak yararlandığı Sapanca Gölü'nde de kuraklık alarm vermeye devam ediyor. Gölün Kocaeli’nin Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan bölgesinde sahilden yaklaşık 300 metre ilerde suyun çekilmesiyle tarihi bir yapı ortaya çıktığı iddia edildi.



Şubat ayında olmamıza rağmen klimaların ısı dereceleri özellikle yurdun batı ve güney kesimlerinde ‘kırmızı’dan ‘maviye’ dönmüş durumda. En sıcak Şubat rekorunun tekrarlandığı bu dönemde önümüzdeki hafta da termometrelerin 20 derecenin üzerini göstereceği tahmin ediliyor. Yaklaşan yaz dönemi için de uzmanlar yağış açısından pek de umutlu konuşmuyor. Meteoroloji uzmanlarının yaz dönemine ilişkin tespitleri şöyle:

MEVSİM NORMALLERİ AŞILDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: “İçinde bulunduğumuz şubat ayı hava sıcaklıkları daha önceki yıllarda yaşadığımız değerler. Yaşanmamış bir değer değil. Şubat ayı sıcak geçecek. Nisan ve Mayıs ayları yağışları biraz daha yoğun hissedeceğimiz aylar olacak. Uzun vadeli tahminler,Temmuz ayının oldukça sıcak geçeceğini gösteriyor. Birkaç farklı sıcak hava dalgasının etkisinde kalabiliriz. Haziran ve Ağustos ayının mevsim normallerinde geçeceği öngörülüyor.”