2013 yılından bu yana restorasyonu gündemde olan ve bu doğrultuda geçici olarak Akçakoca Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Tarihi Ceneviz Kalesi için beklenen proje nihayet hayat geçiriliyor. Akçakoca Belediyesi’nin kalede yaptığı geçici hizmet binalarının yıkılıp kaldırılmasının ardından restorasyona hazır halde bekleyen Ceneviz Kalesi'nde 3 yıl aradan sonra gerekli düzenlemeler için harekete geçiliyor.

Ceneviz Kalemizi yeni yüzü ile turizme kazandırıyoruz”

Akçakoca’nın önemli turizm değerlerinin başında gelen ve turistlerin uğrak yeri olan Tarihi Ceneviz Kalesi'ne yönelik hazırlanan restorasyon projesi için ihtiyaç duyulan kaynağın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilmesi ile düğmeye basıldı. Aslına uygun şekilde yapılacak restorasyon çalışması ile ilgili gerekli ödeneğin sağlandığını belirten Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici konu ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede, “Akçakoca’mızın en önemli değeri olan UNESCO geçici miras listesinde olan Ceneviz Kalemizin restorasyon projesi için bugün (21 Aralık) itibari ile 1.3 milyon TL özel idare hesabına tahsisli olarak aktarılmıştır. En kısa süre içerisinde işlemler tamamlanıp ihalesini gerçekleştirip restorasyonu tamamladıktan sonra Ceneviz Kalemizi yeni yüzü ve hali ile turizme kazandırıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.” ifadesine yer verdi.

İhale 2017 yılına kaldı

Öte yandan yaklaşık 8 asır önce Cenevizliler tarafından yapılan kalenin restorasyonu sürekli gecikmelere sahne oldu. Geçtiğimiz yıl “2016 yılının ilk yarısına kadar ihaleye çıkılacak” açıklaması yapılan kale için beklenen ödeneğin 2016'nın son günlerinde gelmesine bağlı olarak ihale süreci yeni yıla sarktı. Bu nedenle 2017'nin yaz aylarına kadar kalenin turizme açılması zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.